bouwbericht

Aletta Jacobshal Groningen: twee keer zoveel tentamen- en collegezalen

utiliteitsbouw Premium 3755

Aletta Jacobshal Groningen: twee keer zoveel tentamen- en collegezalen

De Aletta Jacobshal, een blikvanger op de Zernike Campus van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG), wordt twee keer zo groot. De huidige capaciteit van de tentamen- en examenhal – die in 2009 in gebruik is genomen – blijkt te klein voor het aantal tentamens dat moet worden afgenomen. Faculteiten en docenten hadden al een tijdje de wens dat er met name meer digitale tentamens afgenomen moeten kunnen worden. Onix NL uit Groningen, het architectenbureau dat de huidige hal heeft ontworpen, is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de uitbreiding van de hal.

Onderwijs

Uitbreiden Aletta Jacobshal Rijksuniversiteit Groningen RUG met 600 digitale tentamenplaatsen en 2 collegezalen aan het Blauwborgje 4. De 2 te realiseren collegezalen bieden plaats aan respectievelijk 450 en 200 studenten. Duurzaam project vanwege WKO / 576 zonnepanelen.

GRONINGEN | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

BAM Bouw en techniek is aangetrokken als aannemer. Een belangrijk selectiecriterium voor de aannemer tijdens de aanbesteding was het slim planen van bouwwerkzaamheden, dus buiten de tentamenperiodes. De nieuwbouw wordt aan de zuidoostzijde – tegen de bestaande hal – aan gebouwd, deels in de vijver.

Het huidige gebouw aan het Blauwborgje biedt plaats aan in totaal 1850 studenten, verspreid over vier tentamenruimtes (1250 plaatsen) en een grote collegezaal met plek voor 600 studenten. De Aletta Jacobshal wordt uitgebreid met twee collegezalen (195 en 450 plaatsen), tentamenruimtes (600 digitale plaatsen) en een zogenaamd studielandschap. Ook komen er een extra foyer annex wachtruimte en meer fietsenstallingen. De uitbreiding levert bijna 5500 vierkante meter extra vloeroppervlak op.

Volgens de architect voegt de nieuwbouw met een ‘expressieve gevel ruimtelijke kwaliteit toe aan het entreegebied van de Zernike Campus’. De gevel borduurt voort op de felgekleurde oranje foyer van het bestaande gebouw. De felle kleur in het interieur van het bestaande gebouw wordt in de nieuwbouw juist aan de buitenzijde gelegd. De nieuwe gevel is hoofdzakelijk opgebouwd uit keramische elementen, gecorrodeerd strekmetaal en prefab betonnen gevelelementen.

Het gebouw wordt bovendien aangesloten op een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag), voor duurzaam verwarmen en koelen. Ook komt er een beter klimaatbeheersingssysteem, zodat het binnenklimaat sterk verbetert. Op het dak worden 576 zonnepanelen geplaatst.

De bouw start eind 2018. De oplevering is naar verwachting begin 2020.


Plaats: Groningen
Opdrachtgever: Rijksuniversiteit Groningen
Ramingsgroep: 3.750.000 euro
Nummer: 502851


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel