bouwbericht

Zwolle krijgt fietsenstalling onder Stationsplein

utiliteitsbouw 1362

Zwolle krijgt fietsenstalling onder Stationsplein

Zwolle kan aan de slag met de bouw van een nieuwe fietsenstalling aan de noordzijde van het station. De ondergrondse stalling heeft plek voor 4800 fietsen. De nieuwe fietsenstalling krijgt twee grote in- en uitgangen aan het Stationsplein. Ook het plein zelf wordt heringericht. Zo wordt de rotonde op de kop van de Stationsweg vervangen door een andere inrichting, zodat het monumentale stationsgebouw beter tot zijn recht komt. Dit plein wordt primair ingericht voor fietsers en voetgangers, al blijft het plein ook toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen, na sloop busstation, ondergrondse fietsenstalling / herinrichten omgeving voor 5.475 fietsen aan het Stationsplein/Stationsweg. Dit project is onderdeel van het 'Spoorzone' project. StudioSK heeft de referentieontwerp schetsen gemaakt. Het project is verder uitgewerkt door Kraaijvangers Architects. Het stationsplein is ontworpen door Maxwan A+U.

ZWOLLE | Gegund | € 10.000.000 - € 50.000.000

De parkeercapaciteit voor fietsen aan de noordkant van het station wordt straks twee keer zo groot. De fietsen worden ondergronds op één verdieping gestald, in dubbellaagse fietsenrekken. Vanuit deze stalling kunnen reizigers straks via een overdekte roltrap naar het station toe. De huidige fietsenstalling aan de noordzijde van het station blijft volgens de gemeente Zwolle vooralsnog intact, evenals de fietsenstalling onder het Lübeckplein (aan de zuidzijde van het station).

StudioSK is verantwoordelijk voor het ontwerp van de fietsparkeergarage. StudioSK ontwierp eerder ook de ondergrondse fietsenstalling aan het Mahlerplein aan de Zuidas in Amsterdam.

Met de bouw van de parkeerkelder is een bedrag van zo’n 23 miljoen euro gemoeid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu draagt circa 11 miljoen euro bij. Met de bouw van de fietsenstalling kan eind 2018 worden begonnen. Als alles volgens planning verloopt, kunnen Zwollenaren er vanaf 2020 hun fiets parkeren.

Strategisch bouwen aan je netwerk?

Strategisch bouwen aan je netwerk?

De herinrichting van Stationsplein Noord en de bouw van de fietsenstalling kan starten op het moment dat het nieuwe busstation aan de zuidzijde in gebruik kan worden genomen. BAM Infra bouwt bovendien aan een nieuwe busbrug over het spoor, die het busstation met het centrum van Zwolle verbindt.

De verbeteringen van Spoorzone Zwolle zijn hard nodig. Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland. Om verdere groei op het spoor mogelijk te maken, worden komende jaren ook sporen en wissels slimmer ingericht, zodat treinen sneller kunnen binnenrijden en vertrekken zonder elkaar te hinderen.


Plaats: Zwolle
Opdrachtgever: ProRail en gemeente Zwolle
Ramingsgroep:  23 miljoen euro
Nummer: 500542


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

Reageer op dit artikel