bouwbericht

Zuidplas bouwt aan nieuw gemeentehuis in Nieuwerkerk

utiliteitsbouw 869

Zuidplas bouwt aan nieuw gemeentehuis in Nieuwerkerk

De gemeente Zuidplas krijgt een nieuw gemeentehuis. Aan het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel is vorige week de eerste paal geslagen. Kraaijvanger architects is verantwoordelijk voor het ontwerp, Heembouw is aangetrokken als aannemer.

Bedrijven en logistiek

Bouwen gemeentehuis Zuidplas aan het Raadhuisplein. Duurzaam project vanwege zonnepanelen.

NIEUWERKERK AD IJSSEL | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 10.000.000

Het nieuwe gemeentehuis voegt twee locaties samen tot één locatie op het Raadhuisplein in Nieuwerkerk aan den IJssel. Doel van deze samenvoeging: een efficiëntere dienstverlening verzorgen aan de inwoners, aldus de gemeente. Daarmee komen raadsvergaderingen, publiekszaken, trouwlocatie en ambtenaren onder één dak. Ander uitgangspunt is de last voor de inwoners te verlagen door het toepassen van een duurzame en energieneutrale huisvesting.

Het oude gemeentehuis in Nieuwerkerk is ondertussen gesloopt, de meeste ambtenaren zitten nu tijdelijk in een gebouw aan de andere kant van het spoor. Heembouw realiseert het nieuwe gemeentehuis op dezelfde plek als het oude gemeentehuis.

Strategisch bouwen aan je netwerk?

Strategisch bouwen aan je netwerk?

Het nieuwe gebouw wordt energieneutraal. Om de duurzaamheidsambitie van de gemeente waar te maken, is Heembouw – in samenwerking met NewHorizon – eerst begonnen met ‘oogsten’: alle bouwmaterialen die herbruikbaar zijn, worden gedemonteerd en in één geheel afgevoerd. Denk aan kozijnen, deuren, kabelgoten, glas en armaturen. Dit oogsten zit er intussen op, daarna volgde de fysieke sloopt van het casco. De sloop gebeurde onder toeziend oog van een ecoloog, vanwege de aanwezigheid van twee dwergvleermuizen.

Het nieuwe gemeentehuis heeft een vloeroppervlakte van zo’n 3500 vierkante meter en telt drie verdiepingen. Het is volgens de architect een gezond, comfortabel en energieneutraal gebouw. ‘De open en transparante look & feel schetst een beeld van een stabiele, betrouwbare instantie’.

Nog voor de zomervakantie is het nieuwe casco gereed. Als alles volgens planning verloopt, wordt het nieuwe gemeentehuis eind april 2019 opgeleverd, zodat het in de zomer van dat jaar in gebruik kan worden genomen. Na realisatie is het gemeentehuis BREAAM Excellent gecertificeerd.


Plaats: Nieuwerkerk aan den IJssel
Opdrachtgever: Gemeente Zuidplas
Ramingsgroep: 7.275.000 euro
Nummer: 302503


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

 

Reageer op dit artikel