bouwbericht

Zaandam bouwt aan traverse bij station

utiliteitsbouw 1182

Zaandam bouwt aan traverse bij station

In Zaandam is begonnen met de realisatie van een nieuwe, veilige route voor wandelaars en fietsers over het spoor. De ‘spooroverbouwing’, zoals het project bij het station wordt genoemd, is vormgegeven in de typische Zaanse stijl.

Grond-, Weg-, en Waterbouw en energie

Bouwen spoorwegovergang met nieuwe entree / horecagelegenheid (125 m2) / commerciële voorzieningen (540 m2) / fietsenstalling aan het Stationsplein / Houtveldweg. Installateurs bekend bij aannemer.

ZAANDAM | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

Met de spooroverbouwing worden de oost- en westkant van Zaandam met elkaar verbonden. De overbouwing sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Fietsers rijden straks niet alleen veiliger, maar ook sneller vanuit het centrum naar de westzijde, en vice versa. Aan de Houtveldweg komt bovendien een fietsenstalling met plek voor ongeveer 1300 fietsen.

De opdrachtgevers – de gemeente Zaanstad, ProRail en NS Stations –  hebben de aanleg gegund aan Hegeman Bouw & Infra. Het ontwerp is gemaakt door Nunc Architecten uit Zaandam. Vanwege de dynamische omgeving, inclusief reizigersstromen, en het integreren van verschillende typen werkzaamheden, vraagt het project om flexibiliteit en veelzijdigheid, aldus Hegeman. Van staalbouw, betonbouw en houtskeletbouw tot renovatie- en installatiewerk. ‘We zijn trots dat wij onze kennis en kunde op het gebied van de bouwkundige en civieltechnische disciplines op station Zaandam kunnen laten zien’, aldus het bedrijf uit Nijverdal.

De toekomstige gebruikers van de traverse lopen of fietsen straks langs nieuwe, stationsgerelateerde winkels. De nieuwe entree van de stationshal bevindt zich ook op de overbouwing, ten zuiden van de huidige stationshal. De stationshal zelf wordt ook onder handen genomen, met ruimte voor winkels (540 vierkante meter) en horeca (125 vierkante meter). Ook komen er in- en uitcheckpoortjes. De nieuwe fietsenstalling krijgt zowel een toegang op de traverse als aan het Stationsplein.

Als alles volgens planning verloopt, zijn de spooroverbouwing en de fietsenstalling in het najaar van  2019 klaar.  Vervolgens start de reconstructie van de stationshal en de realisatie van de nieuwe winkels.


Plaats: Zaandam
Opdrachtgever: NS Stations, ProRail, Inverdan en gemeente Zaandam
Ramingsgroep: 2 miljoen euro
Nummer: 285174


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

 

 

Reageer op dit artikel