bouwbericht

Kunstenpand: nieuwe culturele hart van Rotterdam Zuid

utiliteitsbouw 976

Kunstenpand: nieuwe culturele hart van Rotterdam Zuid

Aan het Plein op Zuid in Rotterdam is deze week begonnen met de bouw van het Kunstenpand, het nieuwe culturele ‘hart’ van Rotterdam Zuid. Het markante gebouw verrijst naast het bus- en metrostation en de hoofdingang van Winkelcentrum Zuidplein. Het pand – met transparante gevel – biedt straks huisvesting aan onder meer Theater Zuidplein, een bibliotheek, verschillende expositieruimten en een café-restaurant.

Cultuur en religie

Bouwen kunstenpand 'Pand Z' met o.a. bibliotheek / theater / foodcourt aan de Gooilandsingel 95. Onderdeel project 'Hart van Zuid'. Installateurs bekend bij aannemer.

ROTTERDAM | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

De Zwarte Hond heeft het Kunstenpand ontworpen. Het gebouw, dat wordt gerealiseerd op de plek waar zwembad Charlois lag, maakt onderdeel uit van het door Kraaijvanger Architects ontwikkelde plan ‘Hart van Zuid’. Een consortium van Ballast Nedam en Heijmans is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling.

Het Kunstenpand is volgens de architecten een ‘helder, compact volume van circa 12.000 vierkante meter met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint’. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op een fraaie wijze verouderen. Het ontwerp is onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Hart van het gebouw is de hoge ontvangsthal. Hier bevinden zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ‘foodcourt’. Verder komt in deze hal een podium. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen.

Het is de bedoeling dat er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat iets te doen is in het Kunstenpand, met een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren. Het Kunstenpand moet een belangrijke, maatschappelijke rol vervullen voor ‘Hart van Zuid’.  Als alles volgens planning verloopt, heeft Rotterdam Zuid eind 2019 een nieuw, cultureel hart.

‘Hart van Zuid’ bestaat uit verschillende, grootschalige projecten, zoals de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad in een voormalig gemeentekantoor en de aanleg van stadspleinen. Ook komt er een betere aansluiting van Winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel. Verder wordt het OV-knooppunt in dit gedeelte van Rotterdam verbeterd.


Plaats: Rotterdam
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, Heijmans en Ballast Nedam
Ramingsgroep: 20 miljoen euro
Nummer: 302668


Uitgebreide informatie over dit project zien, inclusief alle contactpersonen en marktpartijen? Bekijk dit project op bouwberichten.nl. Heeft u een inhoudelijke vraag of opmerking, neem dan contact op met het redactieteam van Cobouw Bouwberichten: content@vakmedianet.nl.

 

Reageer op dit artikel