bouwbericht

Versleten stadhuis Amersfoort krijgt grote opknapbeurt

utiliteitsbouw 901

Versleten stadhuis Amersfoort krijgt grote opknapbeurt

Het stadhuis van de gemeente Amersfoort wordt grondig gerenoveerd. Met de renovatie en een nieuwe indeling van het – deels veertig jaar oude – gebouw gaat de gemeente terug van vijf locaties naar een locatie aan het Stadhuisplein, zodat flink bespaard wordt op exploitatielasten.

Bedrijven en logistiek

Renoveren / verduurzamen / slopen / bouwen Stadhuis Amersfoort aan het Stadhuisplein 1. Na onderzoek kan de gemeenteraad kiezen uit 5 varianten waarvan 2 renovatie betreffen en 3 mogelijke locaties voor nieuwbouw (huidige locatie / rechtbanklocatie / Wagenwerkplaat-Oost. Het huidige stadhuis is niet brandveilig / er is asbest aangetroffen / het draagt momenteel energielabel G. Streven is dat de gemeenteraad na de zomer 2019 een keuze maakt tussen nieuwbouw of renoveren. Waarna met de uitwerking van de plannen kan gestart kan worden. In beide gevallen zal duurzaamheid een belangrijke rol spelen.

AMERSFOORT | Initiatief | € 10.000.000 - € 50.000.000

De locaties Stadsring, Smallepad, Langegracht en de Hellestraat worden verlaten. De kosten van de renovatie bedragen circa 29 miljoen euro.

Volgens wethouder Menno Tigelaar wordt al jaren gesproken over de toekomst van het stadhuis. ,,Renovatie is hard nodig. Met de uitvoering van dit plan past het stadhuis straks beter bij de dienstverlening die we aan onze inwoners willen bieden en bij het werken van nu. Duurzaamheid staat centraal. Wij gaan bestaande (installatie-)onderdelen zoveel mogelijk hergebruiken; dit sluit aan bij het principe van circulair bouwen.’’

Technisch versleten

Zowel het gebouw zelf als de systemen zijn technisch versleten, bovendien is het gebouw functioneel verouderd. Sober en doelmatig, dat zijn volgens wethouder Tigelaar de sleutelwoorden voor de renovatie. In de plannen is veel aandacht voor duurzame maatregelen. Het is de bedoeling dat het vernieuwde gebouw straks van energielabel G naar A gaat. ,,Verdergaande duurzaamheidsmaatregelen zijn denkbaar en worden in een volgende fase verder onderzocht’’, aldus de wethouder.

Risico op uitval is groot

Een van de grootste problemen in het huidige stadhuis is de klimaatbehandeling, aldus de wethouder. ’s-Zomers is het snel te warm, ’s winters vraagt opwarmen veel energie. De apparatuur die voor een goede luchtbehandeling (lees: gezond werkklimaat) moet zorgen, is aan het eind van zijn levensduur. Het risico op uitval is te groot.

Het stadhuis krijgt onder meer HR-beglazing, Warmte Koude Opslag (WKO) en nieuwe dakisolatie. Veel wanden, plafonds en vloeren worden vervangen. Een groot deel van het stadhuis krijgt een nieuwe indeling. Medewerkers hebben straks geen persoonsgebonden werkplekken meer, maar kunnen kiezen uit een variëteit aan werkplekken, zoals stiltekamers, samenwerkplekken of overlegkamers. Ook moet asbest worden verwijderd. Tijdens de renovatiewerkzaamheden moeten de ambtenaren tijdelijk ergens anders worden gehuisvest. De kosten van deze tijdelijke huisvesting bedragen 4,9 miljoen euro.

Het is nog niet duidelijk wanneer gestart kan worden met de renovatie. Eerst komt er nog een aanbestedingsprocedure. De gemeente hoopt dat de renovatie in 2020 is afgerond.


Plaats: Amersfoort
Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort
Ramingsgroep: 29 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel