bouwbericht

‘Bejaardenhuis’ De Klokkenbelt transformeert in modern zorgcentrum

utiliteitsbouw 1491

‘Bejaardenhuis’ De Klokkenbelt transformeert in modern zorgcentrum

De Klokkenbelt in Almelo, in de jaren vijftig gebouwd voor de huisvesting van 230 bejaarden, ondergaat een grote metamorfose. Het complex aan de Vriezenveenseweg wordt grondig verbouwd en biedt straks plek aan 66 mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ook wordt hier een eerstelijns gezondheidscentrum ondergebracht.

Gezondheidszorg

Herontwikkelen / renoveren zorgcentrum 'De Klokkenbelt' tot 66 zorgappartementen (voor cliënten van InteraktContour) / gezondheidscentrum / gemeenschappelijke ruimten en 18 huurappartementen aan de Vriezenveenseweg. De keuze om het complex niet te slopen maar te renoveren is een duurzame beslissing.

ALMELO | Uitvoering | € 2.000.000 - € 5.000.000

Woningstichting St. Joseph Almelo (STJA), sinds 2000 eigenaar van het complex, is opdrachtgever en verhuurder. Het is nog niet bekend welk bouwbedrijf de renovatie gaat uitvoeren: in september start de aanbestedingsprocedure. InteraktContour wordt na oplevering – vermoedelijk in het derde kwartaal van 2018 – de belangrijkste huurder van De Klokkenbelt. InteraktContour is gespecialiseerd in zorgverlening en ondersteuning van mensen met niet aangeboren hersenletsel en beschikt op dit moment over 27 locaties in 14 Twentse gemeenten.

De Klokkenbelt is gebouwd in 1952, naar een ontwerp van architect Auke Komter. Deze architect ontwierp verschillende bejaardenhuizen. De in de jaren vijftig ontworpen bejaardenhuizen leken qua opzet erg op elkaar: een clustering van vleugels rond een hoofdgebouw, met baksteen als het belangrijkste materiaal. Blikvanger van De Klokkenbelt is de 25 meter hoge klokkentoren. Het was het eerste naoorlogse project voor bejaardenhuisvesting in Almelo. In de jaren zeventig zijn de woonvleugels in hun geheel gesloopt en herbouwd.

Voor reguliere ouderenhuisvesting in het segment verpleging en verzorging is De Klokkenbelt niet langer geschikt, zegt vastgoedontwikkelaar Ate van Houten van STJA. ,,We gaan twee kamers samenvoegen tot een kamer. Het gaat om kamers met een vloeroppervlakte van rond de vijftig vierkante meter.’’

De binnenkant van het gebouw gaat bijna volledig op de schop, zegt Van Houten. ,,Een paar wandjes blijven staan, maar verder wordt de boel opnieuw ingedeeld.’’ De woonzorgappartementen worden geheel ‘rolstoelproof’. Wanden, vloeren en plafonds krijgen een nieuwe afwerking. De bestaande houten gevelpuien worden vervangen door aluminium varianten en voorzien van HR++ glas. Ook krijgt De Klokkentoren een nieuwe gevel, aldus Van Houten. De ‘enigszins somber ogende baksteengevels’ worden volledig eigentijds gemaakt door hierop een keimlaag met een lichte kleur aan te brengen. Verder komt er een breed en rank ogend dakoverstek, als ‘klep van het gebouw’.

Naast de 66 woonzorgappartementen is er ruimte voor dagbestedingsactiviteiten. Hier zijn mogelijkheden voor een restaurant, kapper, pedicure en het houden van vergaderingen en cursussen. De andere woonvleugel, met daarin 18 zelfstandige appartementen, blijft beschikbaar voor reguliere huurders van STJA. In het gezondheidscentrum is plek voor een apotheek, huisartsenpraktijk, fysiotherapeuten en een prikpost.


Plaats: Almelo Opdrachtgever:
Woningstichting St. Joseph Almelo (STJA)
Ramingsgroep: 45 miljoen euro


Bekijk dit project op de site van Cobouw Bouwberichten.nl voor meer informatie. Met Cobouw Bouwberichten bent u als eerste op de hoogte van de laatste acquisitiekansen, zit u eerder en beter voorbereid aan tafel en realiseert u meer omzet door een vollere orderportefeuille.

Reageer op dit artikel