bouwbericht

Boerderij Holthone transformeert tot woonzorgvoorziening

utiliteitsbouw 638

Boerderij Holthone transformeert tot woonzorgvoorziening

Na ruim twintig jaar eigenaar te zijn geweest van een drogisterij in Coevorden, gaan Jan en Annelies Hoving het over een compleet andere boeg gooien: het echtpaar gaat een woonzorgboerderij met twaalf appartementen runnen. Ze hebben onlangs een meer dan 300 jaar oude boerderij gekocht in Holthone, een buurtschap in de gemeente Hardenberg (Overijssel).

Wonen

Verbouwen negentiende eeuwse boerderij de Klumpe tot 12 zorgappartementen aan de Holthoneweg op het landgoed De Groote Scheere.Wijziging bestemmingsplan.

HOLTHONE | € 125.000 - € 500.000

Deze boerderij, beter bekend als Hoeve De Klumpe, bevindt zich op landgoed De Groote Scheere en was voorheen in eigendom van a.s.r. vastgoed vermogensbeheer, zegt Jan Hoving (52). ,,Het landgoed is een van de oudste landgoederen van Nederland en is circa 800 hectare groot. Door schaalvergroting verliezen veel boerderijen echter hun functie. Ook deze boerderij, die hoorde bij een melkveehouderij, was niet meer in bedrijf.’’

Zorgappartementen

Een deel van de boerderij, met name het achterhuis, wordt flink onder handen genomen. In de voormalige ‘deel’ – het achterste gedeelte van de boerderij waar onder meer koeien stonden – komen vijf of zes zorgappartementen en een groot dagverblijf. De boerderij krijgt een nieuw, rieten dak. Tangenberg Bouw uit De Krim is aangetrokken als aannemer, Gert van Dijk van Vidazz is verantwoordelijk voor het ontwerp. Als bouwkundig ontwerper heeft Van Dijk ruime ervaring op het gebied van agrarische gebouwen.

Het bijgebouw, een voormalige schuur, wordt in een later stadium aangepakt. Hoving: ,,Op die locatie komen zes à zeven zorgappartementen. Ik weet alleen nog niet of het bijgebouw blijft staan, of dat het plat gaat en er iets nieuws voor in de plaats komt.’’

Rentmeester

Aan het voorhuis, waar het echtpaar sinds kort woont, hoeft niet zo veel gedaan te worden. Dit voorhuis – met indrukwekkende schouw – was vroeger de plek waar de rentmeester de pacht van alle boeren uit de omgeving inde. De rentmeester beschikte over een eigen slaapkamer en wc.

De nieuwe zorgboerderij is aangesloten bij Wonen & Zo(rg), een nieuw franchiseconcept. Wonen & Zo(rg) is een organisatie die op verschillende locaties in Nederland voet aan de grond wil krijgen. De Klumpe is de eerste vestiging die operationeel wordt. Een Wonen&Zo(rg) vestiging biedt zowel permanente bewoning, tijdelijke bewoning als dagactiviteiten. De doelgroep bestaat uit jongeren en ouderen. Bewoners verblijven in hun eigen appartement, maar treffen elkaar in het dagverblijf, bijvoorbeeld om samen te koken en te eten. Om misverstanden te voorkomen: Jan en Annelies Hoving – allebei grootgebracht op een boerderij – zijn eigenaar/beheerder. De zorg wordt geleverd door een professionele partij.

Hoving verwacht dat dit voorjaar kan worden gestart met de verbouwing, zodat de eerste bewoners van de zorgappartementen in oktober kunnen komen.


Plaats: Holthone
Opdrachtgever: Jan en Annelies Hoving, i.s.m. Wonen & Zo(rg)
Ramingsgroep: 150.000 tot 500.000 euro


 

Reageer op dit artikel