bouwbericht

Westerkerk Utrecht: hotel met buurthuis 2.0

utiliteitsbouw 394

Westerkerk Utrecht: hotel met buurthuis 2.0

Een hotel mét een buurthuis 2.0: dat moet de Westerkerk aan de Catharijnekade in het centrum van Utrecht gaan worden. Tenminste, dat zijn de voorlopige plannen van Lean Property, zo laat een woordvoerder van de Utrechtse projectontwikkelaar weten.

Wonen

Herontwikkelen monumentale Westerkerk met bovenwoning tot multifunctionele ruimte (gemeenschapsplek) / hotel met min. 76 kamers aan de Bergstraat 54 / Catharijnekade 9. Lean Property heeft het pand gekocht van Gereformeerde Gemeente Utrecht. Ontwerp is nog in ontwikkeling. Verwachte startdatum bouw is in 2019.

UTRECHT | Ontwerp | € 500.000 - € 1.000.000

“De kerk had altijd een verbindende functie: die moet, wat ons betreft, blijven. Er komt een hotel in het pand, maar ook een ontmoetingsplek voor bewoners uit de buurt (en de rest van de stad). Het pand krijgt dus ook een culturele en maatschappelijke functie. Wij gaan dat doen volgens een nieuw concept waar ik nu nog niet zo veel over kan vertellen, maar ik geloof er in. Een kerk in Amsterdam gaan we op nagenoeg dezelfde manier ontwikkelen.”

Lean Property heeft de plannen onlangs gepresenteerd aan de Utrechtse welstandscommissie, samen met partners OIII architecten, studio Salemans en kunstenaarscollectief Vaste Schroeven. Om het plan rendabel te maken, zijn zo’n 75 hotelkamers nodig.

Te groot

Lean Property heeft onlangs de voorlopige koopovereenkomst ondertekend met de Gereformeerde Gemeente van Utrecht. De kerk, gebouwd in 1891, stond sinds eind vorig jaar te koop. De Gereformeerde Gemeente Utrecht voelde zich om verschillende redenen genoodzaakt het gebouw te verlaten.

In de eerste plaats was de kerk te groot: elke zondag kwamen er zo’n driehonderd mensen, terwijl er plek is voor duizend. Bovendien speelden de hoge onderhouds- en energiekosten een rol, net als de teruglopende subsidie die kerkgemeente kreeg omdat het een gemeentelijk monument is. Ook de verminderde bereikbaarheid speelde de Gereformeerde Gemeente parten. De wens is een kleiner kerkgebouw. Er is gekozen voor nieuwbouw, mogelijk in Leidsche Rijn.

Het pand heeft een vloeroppervlak van ruim duizend vierkante meter. Het is een karakteristiek, negentiende eeuws gebouw in de vorm van een rechthoek met daaromheen een prachtige galerij. De kerk ligt in Wijk C en grenst aan het Stationsgebied. Tot voor kort raasden er auto’s en bussen voor de deur, nu varen er boten langs. Het is nog niet bekend wanneer met de transformatie wordt begonnen. Plaats: Utrecht
Opdrachtgever: Lean Property
Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel