bouwbericht

Purmerend krijgt nieuw sportcomplex

utiliteitsbouw 119

Purmerend krijgt nieuw sportcomplex

Een hal met allure. Zo omschrijft wethouder Roald Helm (sport) de binnenkort te bouwen multifunctionele sportaccommodatie in Purmerend. De nieuwe sportaccommodatie krijgt onder meer een topsporthal, een breedtesporthal en een turnhal. Slangen + Koenis Architecten uit IJsselstein heeft het sportcomplex ontworpen, bouwbedrijf Vaessen uit Raamsdonksveer is aangetrokken als hoofdaannemer.

Het sportgebouw is ‘een massief gebouw met diepe insnijdingen’. De entree bestaat uit een brede trap en glaspartijen. Hier komt ook horeca met een buitenterras. Dit terras fungeert tevens als tribune voor de buitensporten. Het gebouw is ‘gelift’ zodat er onder het gebouw, op straatniveau parkeergelegenheid wordt gerealiseerd. Binnen wordt gebruik gemaakt van duurzame materialen, natuurlijke tinten en houtaccenten.

Duurzaam

De multifunctionele sportaccommodatie wordt een duurzaam gebouw, met een GPR-score van 8,5. Zo wordt er onder meer gebruik gemaakt van zonnepanelen en stadsverwarming. Andere aspecten die bijdragen aan een hoge GPR-score zijn een lage CO2- productie, (warm)waterbesparende maatregelen, energiemonitoring, toepassing van regionale grondstoffen en producten, hergebruik van materialen en toepassing van onderhoudsarme materialen in interieur en exterieur.

De aanleiding voor de bouw van het nieuwe sportcomplex is tweeledig, zegt omgevingsmanager Sylvia de Blij van de gemeente Purmerend. ,,De gemeente Purmerend wil graag meer gelegenheid geven aan sport op hoog niveau. Hiervoor zijn andere accommodaties nodig die voldoen aan de eisen van NOC*NSF.

Daarnaast voldoet de huidige sporthal De Beukenkamp – gebouwd in 1974 – niet meer aan de normen van de huidige tijd. Gezien de staat van het gebouw en de huidige eisen is nieuwbouw de beste optie.’’

Internationaal

Het nieuwe complex is geschikt voor het organiseren van nationale wedstrijden. Bovendien heeft turnsportvereniging Gymnet met de nieuwe, volledig ingerichte turnhal de gelegenheid om te trainen voor Internationale wedstrijden.

Naast de nieuwe sporthal is er in 2015 al een rugbyveld van kunstgras aangelegd dat voldoet aan de specifieke eisen voor het spelen van deze sport op kunstgras.

De Blij: ,,Dit blijken toch hele andere eisen te zijn dan die voor voetbal gelden. Op dit moment voldoen we als enige in Nederland aan de specifieke eisen voor een dergelijk veld.’’ Bovendien krijgt Rugbyclub Waterland naast het kunstgrasveld nog een nieuw clubgebouw. Op de huidige locatie van De Beukenkamp wordt een nieuw natuurgrasveld aangelegd.

In oktober wordt gestart met de bouw van het nieuwe sportcomplex aan de Van IJsendijkstraat.Plaats: Purmerend
Opdrachtgever: Gemeente Purmerend
Ramingsgroep: 7.5 tot 12.5 miljoen euroReageer op dit artikel