bouwbericht

Nieuw leven voor Kloostercomplex Mariënhage

utiliteitsbouw 178

Nieuw leven voor Kloostercomplex Mariënhage

Een plek van ontmoeting, verbinding en verdieping: dat zijn de plannen voor het eeuwenoude  Kloostercomplex Mariënhage in Eindhoven. Dela, de gemeente Eindhoven, de provincie Noord-Brabant en de Orde der Augustijnen hebben onlangs overeenstemming bereikt over herbestemming.

Cultuur en religie

Herontwikkelen / restaureren klooster Mariënhage aan de Augustijnendreef 15. Paterskerk wordt ceremoniehuis / Augustinianum wordt congreshotel met 66 kamers / studentenkapel wordt klein ceremoniehuis / brasserie. Project 'DomusDELA'. Van de Ven is momenteel bezig met het plaatsen van de steigers rondom de kerk. Na de bouwvak zullen de werkzaamheden gaan starten. Olthof levert / monteert stalendakplaten. Installateurs bekend bij aannemer.

EINDHOVEN | Uitvoering | € 10.000.000 - € 50.000.000

Een deel van het complex – de Paterskerk, het voormalige Augustinianum en de Studentenkapel – wordt getransformeerd tot hotel, congres- en conferentieruimte en restaurant. Ook wordt het geschikt gemaakt voor bruiloften en uitvaartdiensten.

Met het klimmen der jaren zien de overgebleven paters Augustijnen hun krachten afnemen; zij zijn op hoge leeftijd en hun behoefte aan zorg neemt toe. De paters vertrekken vermoedelijk begin volgend jaar naar een nieuw onderkomen in Gestel.

Oudste plek Eindhoven

Het klooster verkeert in goede staat, maar de Paterskerk en andere gebouwen moeten hoognodig gerestaureerd worden. De gemeente Eindhoven en de Orde der Augustijnen zijn samen op zoek gegaan naar een partij die de zorg voor deze bijzondere plek op zich wil nemen: het gaat om de oudste plek van Eindhoven, die teruggaat tot de oorsprong van deze stad in de twaalfde eeuw.

Beide partijen organiseerden in 2013 een open marktconsultatie. Het leidde tot een groot aantal ideeën. Eind 2013 besloot het Eindhovense college van B en W om met Dela verder te gaan, een jaar later is de koopovereenkomst ondertekend.

Historisch erfgoed zekerstellen

De provincie Noord-Brabant draagt 2,3 miljoen euro bij aan de restauratie van het complex, aldus gedeputeerde Henri Swinkels. ,,Het is mooi om erfgoed zeker te stellen. Dat kan echter alleen door er een goed gebruik aan te geven. Ik ben erg blij dat dat met dit complex gelukt is. En dat dit historisch erfgoed een nieuwe toekomst heeft.’’

Bovendien verstrekt de provincie een lening van vijf miljoen euro aan Dela voor de gehele herontwikkeling. De gemeente Eindhoven geeft voor die lening een garantstelling af aan de provincie voor 2,5 miljoen euro.

Om het complex beter te laten aansluiten op het omliggende openbaar gebied, gaat de gemeente de Kanaalstraat opnieuw inrichten.Plaats: Eindhoven
Opdrachtgever: Dela Vastgoed
Ramingsgroep: Nog niet bekendReageer op dit artikel