bouwbericht

Chinese bouwvakkers druk met Pandasia

utiliteitsbouw 73

Chinese bouwvakkers druk met Pandasia
SAMSUNG CSC

Wie deze zomervakantie Ouwehands Dierenpark in Rhenen bezoekt, kan het bijna niet ontgaan: de bouw van Pandasia, het nieuwe reuzenpandaverblijf. Onlangs is een groep Chinese bouwvakkers – met name timmerlieden – begonnen met het aanbrengen van een traditionele dak- en gevelconstructie. Deze constructie wordt gebouwd op een negen meter hoge betonnen constructie, die afgelopen maanden is gerealiseerd door Volker Wessels uit Rijssen.

Horeca, sport en recreatie

Bouwen dierenverblijf voor reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark a.d. Grebbeweg. Project 'Pandasia'. Project omvat o.a. Pandaverblijf met kraamkamer / koelcel voor bamboeopslag / kliniek / restaurant / 'pandashop' / uitbreiden parkeervoorzieningen met mogelijk extra parkeerlaag (of inzetten extra pendelbus). Bouw in Chinese stijl. Naast genoemde aannemer is er ook een Chinese aannemer betrokken om de Chinese signatuur te waarborgen / kapconstructie te bouwen. Verblijven zijn klaar en goedgekeurd door de Chinese inspecteurs.

RHENEN | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 10.000.000

Op dit moment staan zowel Nederlandse als Chinese bouwvakkers op de bouwplaats, zegt directeur Robin de Lange van Ouwehands Dierenpark: “De verschillen in taal en cultuur zijn erg groot, maar het gaat goed. De Chinese managers spreken gelukkig Engels. En met gebaren kom je een heel eind: zo kan een Chinese bouwvakker zonder woorden prima met een Nederlandse kraanmachinist communiceren.’’

Chinatown in Phantasialand

Pandasia, in totaal 9000 vierkante meter groot, bestaat uit twee bouwdelen die door een houten brug met elkaar worden verbonden. Pandasia wordt geheel in traditioneel Chinese stijl gebouwd, zegt De Lange. “We zijn hier al vijftien jaar aan het verbouwen, dit moet de kers op de taart worden. We wilden iets bijzonders, een blikvanger. Met ons bouwteam hebben we lang nagedacht over hoe we het pandaverblijf zouden willen vormgeven. Omdat reuzenpanda’s uit China komen, wilden we sowieso een Chinees element. Op een gegeven moment besloten we om het geheel in stijl te bouwen. Wij zijn in China geweest om inspiratie op te doen en vonden uiteindelijk een bouwbedrijf dat onder meer een soort Chinatown in Phantasialand had gerealiseerd. Zo is het ontstaan.’’

Pandasia bestaat uit meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor de opslag van bamboe en een kliniek. Ook is er plek voor een winkel en restaurant. Het verblijf biedt plek aan twee panda’s: een mannetje en een vrouwtje.

Dak en gevel uit China

Zowel de vorm als kleur, constructie, verhoudingen en materiaal van Pandasia zijn afgeleid van een Chinese tempel. De dak- en gevelconstructie zijn grotendeels in China gemaakt. Samen met 35.000 dakpannen zijn ze zes weken geleden op de boot naar Nederland getransporteerd. De geglazuurde dakpannen zijn met de hand gemaakt in een eeuwenoude fabriek. De komende maanden worden onder meer Chinese dakbedekkers en decorateurs ingevlogen. Grappig detail: ook een Chinese kok is meegereisd, ‘om de vakmannen optimaal te laten presteren’.

Wanneer Pandasia klaar is, volgt een inspectie van Chinese instanties. Na goedkeuring kunnen de twee panda’s naar Rhenen worden gebracht.

Ouwehands Dierenpark doneert jaarlijks een miljoen dollar aan de Chinese Wildlife Conservation Association. Daarmee committeert het dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject met als voornaamste doel het beschermen van de reuzenpanda in het wild. De reuzenpanda is een bedreigde diersoort. Volgens de laatste telling leven er nog zo’n 1850 reuzenpanda’s in het wild.Plaats: Rhenen
Opdrachtgever: Ouwehands Dierenpark
Ramingsgroep: 12.5 tot 25 miljoen euroReageer op dit artikel