bouwbericht

Te koop: voormalig kantongerecht Haarlem

utiliteitsbouw 418

Te koop: voormalig kantongerecht Haarlem

Wie een hotel in een groot, rijksmonumentaal complex in het historische centrum van Haarlem wil beginnen, kan binnenkort zijn of haar slag slaan: het voormalig kantongerecht aan de Jansstraat/Ceciliasteeg staat te koop. Er zouden ook appartementen of herenhuizen gerealiseerd kunnen worden in dit pand uit de achttiende eeuw. De totale vloeroppervlakte bedraagt bijna 4000 vierkante meter en is verdeeld over meerdere bouwlagen. Het complex bestaat uit een vleugel aan de Jansstraat, een archiefgebouw aan de Ceciliasteeg en een tuinhuis in de achtertuin.

Wonen

Herontwikkelen voormalig kantongerecht tot appartementen (aantal nnb) aan de Jansstraat 46 / Ceciliasteeg. Complex is via openbare inschrijving door Rijksvastgoed verkocht.

HAARLEM | Initiatief | € 5.000.000 - € 10.000.000

De geschiedenis van het complex gaat terug naar het begin van de zestiende eeuw, toen er op deze locatie kloostergebouwen stonden. Deze gebouwen, waaronder een kapel, werden aan het einde van de zestiende eeuw gedeeltelijk gesloopt. De herenhuizen aan de Jansstraat bleven behouden, maar zijn in de loop der jaren verbouwd. Het complex heeft sinds de achttiende eeuw verschillende functies gehad: gemeentehuis, gouvernement van Holland, provinciehuis en Rijksarchiefdepot. Het complex in zijn huidige vorm is circa 200 jaar oud.  Sinds 1934 was het in gebruik als kantongerecht, nu is het een bedrijfsverzamelgebouw.  

Het complex kent een aantal zeer waardevolle interieurdelen, zoals een houten plafond met schilderingen uit de zeventiende eeuw. De tuin grenst de Wijngaardtuin, een stadsparkje. In de tuin staat bovendien een aantal noodgebouwen uit 1996.

Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor de verkoop, die bij openbare inschrijving plaatsvindt. Deze inschrijving staat gepland op donderdag 26 januari 2017.

Het Rijksvastgoedbedrijf is de vastgoedorganisatie van en voor de Rijksoverheid en is onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De organisatie verkoopt vastgoed dat niet langer door de Rijksoverheid gebruikt wordt. Het vastgoedbedrijf polst in eerste instantie of andere overheden belangstelling hebben. Zo nee, dan wordt het verkocht aan derden.

Het aanbod komt vervolgens op biedboek.nl te staan. Wie interesse heeft, kan een biedboek van het gewenste object downloaden. Hierop staan onder meer alle relevantie data van het pand of complex en de status van de verkoopprocedure. Naast het voormalige kantongerecht in Haarlem staat een aantal andere interessante complexen/gebouwen te koop, zoals voormalige defensiewoningen op Curaçao en Aruba, een voormalige gevangenis in Amsterdam en het voormalig rijksarchief in Den Bosch. Plaats: Haarlem

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf

Ramingsgroep: Nog niet bekend 

Reageer op dit artikel