bouwbericht

Stadhuis Harderwijk: van vesting naar ontmoetingsplek

utiliteitsbouw 167

Stadhuis Harderwijk: van vesting naar ontmoetingsplek

Van vesting naar ontmoetingsplek: zo omschrijft de gemeente Harderwijk de gewenste transformatie van het stadhuis aan de Havendam. Het stadhuis, dat in 1982 officieel in gebruik is genomen, is volgens het college van burgemeester en wethouders te groot. Bovendien heeft het gebouw sindsdien nooit een serieuze opknapbeurt gehad.

Bedrijven en logistiek

Renoveren / verbouwen stadhuis met bibliotheek aan de Havendam 56. Van Wijnen Harderwijk heeft de gevelrenovatie uitgevoerd. Bouwbedrijf Van Norel heeft de binnenrenovatie uitgevoerd. Alkondor verzorgde de aluminium kozijnen.

HARDERWIJK | Opgeleverd | € 5.000.000 - € 10.000.000

Het stadhuis ligt op een strategische plek aan de haven. De architect noemde het gebouw bij oplevering een ‘vesting die Harderwijk beschermt tegen invloeden van buiten en beschermend is van binnen’.  Volgens het college staan begrippen als participatie, samenwerking en netwerken anno 2016 echter centraal: het stadhuis moet mee in die verandering. Hoe? Door het gesloten en donkere gebouw te transformeren naar een ‘open en transparante omgeving’. Het stadhuis nieuwe stijl moet vooral een ontmoetingsplek worden voor inwoners, bedrijven en organisaties.

Energiebesparende maatregelen

De gemeente wil de ruimte in het gebouw effectiever benutten, waardoor er ook ruimte beschikbaar komt om te verhuren aan andere partijen. De kans is groot dat de bibliotheek een plek in het gebouw krijgt. De gemeente is in overleg met andere maatschappelijke partners als mogelijke huurders.

Daarnaast is een aantal Arbo-technische verbeteringen nodig: ambtenaren klagen al tijden over de luchtvochtigheid, temperaturen en ventilatie. Verder worden kozijnen, plafond en vloerbedekking vervangen. Energiebesparende maatregelen moeten er voor zorgen dat de energierekening straks 30 à 35 procent lager gaat uitvallen.

De gemeente, die circa 7 miljoen euro gereserveerd voor de verbouwing, zet in op een ‘sobere en doelmatige renovatie’. Harderwijk heeft Zenber Interieur Architectuur uit Amsterdam in de arm genomen om het ontwerp te maken. Het is nog niet bekend welke aannemer de verbouwing gaat uitvoeren. Het is de bedoeling dat het definitieve ontwerp rond de zomer klaar is, zodat in de herfst kan worden begonnen met de renovatiewerkzaamheden. Het stadhuis nieuwe stijl is in juli 2017 klaar.Plaats: Harderwijk
Opdrachtgever: Gemeente Harderwijk
Ramingsgroep: 7 miljoen euro 

Reageer op dit artikel