bouwbericht

Nieuwe hoofdtribune voor hockeystadion Amstelveen

utiliteitsbouw 35

Nieuwe hoofdtribune voor hockeystadion Amstelveen

Het Wagener-stadion, het nationale hockeystadion aan de Jan Tooroplaan in Amstelveen, krijgt een nieuwe hoofdtribune. De oude tribune, die deze maand is gesloopt, was gedateerd, zegt Joost Vettorato, als Manager Evenementen werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) en verantwoordelijk voor de nieuwbouw.

De gemeente Amsterdam en de KNHB trekken bij dit project gezamenlijk op, ook financieel. Hockeyclub Amsterdam is en blijft de reguliere gebruiker; verder zal het stadion – net als afgelopen decennia – worden gebruikt voor interlands en internationale toernooieën.

Het oude stadion, gebouwd in 1938, ligt midden in het Amsterdamse Bos. Het is sinds 1980 in handen van de KNHB, maar voldoet niet langer aan de moderne eisen. Vettorato: ,,In de jaren zeventig en tachtig is de tribune gerenoveerd en uitgebreid, toch is de boel flink verouderd: een nieuwe hoofdtribune is echt hard nodig.’’

Oude tribune

De oude tribune, die werd gekenmerkt door de opvallende staalconstructie en de houten bankjes, bood plek aan twee en een half duizend mensen. Op de nieuwe tribune, ontworpen door IAA Architecten, kunnen tweeduizend mensen zitten. Niet op banken, maar in comfortabele klapkuipstoeltjes, aldus Vettorato. De oude, houten bankjes worden hergebruikt.

De oude tribune was vooral een plek om op te zitten, met daaronder wat opslagruimte. De nieuwe tribune – die liefst twaalf meter hoog wordt – krijgt er een aantal functies bij. Zo komt er op de eerste verdieping een ontvangstruimte met een loungebar, verder krijgt het gebouw meerdere kleedkamers en ruimtes voor onder meer EHBO en een fysiotherapeut. De buitenkant krijgt een houten schil, ook komt er een groot terras. Bovenin de tribune komt bovendien een vier meter brede strook waar mensen heen en weer kunnen lopen. 

Aannemer

Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer wordt; Vettorato verwacht eind juni uitsluitsel te kunnen geven. Het is de bedoeling dat de eerste paal begin september wordt geslagen. Als alles volgens plan verloopt, wordt het nieuwe gebouw op 31 mei 2017 opgeleverd: ruim op tijd voor de Europese Kampioenschappen Hockey, die van 18 tot en met 27 augustus 2017 in het vernieuwde Wagener-stadion worden gehouden. Aan dit EK doen acht Europese damesteams en acht Europese herenteams mee. Vettorato: ,,In de toekomst willen we hier vaker grote, internationale toernooien organiseren. Met een modern complex vergroot je de kansen om een toernooi toegewezen te krijgen.’’Plaats: Amstelveen
Opdrachtgever: Koninklijke Nederlandse Hockey Bond
Ramingsgroep: 2.5 tot 5 miljoen euro 

Reageer op dit artikel