bouwbericht

Zaandam krijgt nieuwe, culturele hotspot

utiliteitsbouw 236

Zaandam krijgt nieuwe, culturele hotspot

Een stoer, Zaans blok, met in de gevel de uitgesneden vorm van een Zaans huisje: zo komt de nieuwe Cultuurcluster in Zaandam er uit te zien. De nieuwe culturele hotspot in Zaanse stijl verrijst in het hart van de stad, naast het stadhuis en het station van Zaandam. Het wordt een duurzaam gebouw, met onder meer 800 zonnepanelen op het dak. De glasgevel van het imposante gebouw verbindt straks de centrale ontmoetingsruimte met het Stadhuisplein.

Jacob van Rijs van architectenbureau MVRDV uit Rotterdam heeft het gebouw ontworpen. ,,Het gaat nog om een voorlopig ontwerp: op dit moment wordt gewerkt aan een definitief ontwerp’’, zegt wethouder Dick Emmer (Cultuur) van de gemeente Zaanstad. MVRDV heeft ook de veelbesproken Markthal in Rotterdam ontworpen.

Volgens Emmer begint de uitvoering in 2017. Die neemt ongeveer twee jaar in beslag. Het is nog niet bekend wie de hoofdaannemer wordt. “Parallel aan de uitwerking van het voorontwerp naar een definitief ontwerp begint de selectie van de aannemerscombinatie. Dat gebeurt via een Europese aanbesteding”, zegt Emmer.

De Cultuurcluster bestaat uit onder andere het filmhuis De Fabriek, de bibliotheek, kunstencentrum Fluxus, poppodium de Flux en Zaanradio. Wethouder Emmer: “Zo’n vier jaar geleden besloten we een aantal culturele instellingen samen te voegen. Met dit project krijgt Zaandam weer een publiekstrekker die de hele dag in bedrijf is. Het wordt een prachtig en functioneel gebouw.’’

De nieuwe gebruikers krijgen een ‘eigen Zaans huis’. Bezoekers kunnen er bovendien terecht om te lunchen, koffie te drinken, te werken of om een expositie te bekijken. Op verschillende plaatsen in het gebouw komt horeca.

De bouwkosten van het nieuwe Cultuurcluster zijn geraamd om 23 miljoen euro. Daarbij komt 7 miljoen euro voor de infrastructuur rond het gebouw: de aanleg van fietspaden, een fietsenstalling, een kiss & ride-functie en een toegang voor trouwauto’s.

De naam Cultuurcluster is overigens een tijdelijke naam, bevestigt wethouder Emmer. “Misschien schrijven we op termijn een prijsvraag uit voor een naam van het gebouw. Nu is het nog te vroeg: laat mensen eerst maar eens voeling krijgen met het Cultuurcluster, dan komt die nieuwe naam vanzelf.”Plaats: Zaanstad
Opdrachtgever: Gemeente Zaanstad
Ramingsgroep: 25 tot 50 miljoen euroReageer op dit artikel