bouwbericht

Nieuwe Open Waard Oud-Beijerland wordt woonservicezone

utiliteitsbouw 509

Nieuwe Open Waard Oud-Beijerland wordt woonservicezone

Een woonservicezone, zo wordt de nieuwe Open Waard in Oud-Beijerland genoemd. Het project bestaat uit de bouw van een zorggebouw met ongeveer zestig (zorg)appartementen, een woongebouw met vijftig appartementen, een gezondheidscentrum, horeca, een supermarkt en andere winkels.

Het huidige Zorgcentrum de Open Waard is sterk verouderd, aldus de gemeente. Ook het wijkwinkelcentrum, dat naast het zorgcentrum ligt, is dringend aan vervanging toe. Daarom hebben woningcorporatie HW Wonen, zorgorganisatie Alerimus en de gemeente Oud-Beijerland samen een nieuwe Open Waard ontwikkeld. ‘Een moderne en kwalitatieve woonservicezone met diverse voorzieningen’, stelt de gemeente. Bouwbedrijf Waal uit Vlaardingen is de hoofdaannemer. Roeleveld-Sikkes Architects uit Den Haag heeft het plan ontworpen.

Fase 1 is de bouw van het zorggebouw. Deze begint vermoedelijk na de zomervakantie, zegt een gemeentewoordvoerder. In dit gebouw van vier verdiepingen komen woningen voor cliënten van Alerimus. Vanaf hier kunnen bewoners straks, via het zogenaamde ontmoetingsplein, wandelen naar het gezondheidscentrum van GroepsCare, met huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek. In dit gebouw komt bovendien een grand-café.

Na de bouw volgt in 2018 de bouw van het woongebouw met vijftig huurappartementen. Deze appartementen, die ook geschikt zijn voor ouderen, worden verdeeld over vier verdiepingen; een klein deel van dit gebouw krijgt zelfs acht verdiepingen. Op de begane grond is plek voor enkele commerciële en maatschappelijke functies. Het is nog niet bekend welke. Op de daken van zowel het woon- als zorggebouw komen groene daktuinen met een oppervlakte van in totaal ruim 2000 vierkante meter.

De bewoners van het te slopen zorgcentrum zijn inmiddels verhuisd naar ‘Het Buiten van de Open Waard’, zoals de tijdelijke huisvesting wordt genoemd. De sloop van het oude zorgcentrum begint in mei. Het verouderde winkelcentrum – met daarin onder meer Aldi, een bakker, kapper en eetcafé – blijft voorlopig in bedrijf, totdat het nieuwe zorggebouw er staat. Het is de bedoeling dat deze ondernemers verhuizen naar de nieuwbouw.Plaats: Oud-Beijerland
Opdrachtgever: woningcorporatie HW Wonen en zorgorganisatie Alerimus
Ramingsgroep: 12,5 tot 25 miljoen euro 

Reageer op dit artikel