blog

Ljubljana

utiliteitsbouw 1814

Ljubljana

Het binnenhalen van het Europees Medicijnenagentschap (EMA) wordt gevierd als het veroveren van de zilvervloot. 900 werknemers. 30.000 internationale bezoekers. Wanneer het Europees Octrooibureau in Rijswijk de norm is dan hebben we het over een gebouw van bijna 100 miljoen euro. En over een woningvraag van minimaal 450 miljoen euro (als alle werknemers gemiddeld 500.000 euro uitgeven aan de aankoop van een huis).

Die bezoekers zijn goed voor zo’n 20 miljoen euro inkomsten voor hotels per jaar en circa 5 miljoen voor restaurants. Voorts moet er toch al gauw een internationale school worden bijgebouwd voor zeg 1200 leerlingen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Opvallend eigenlijk dat het gemeentebestuur tegelijkertijd aan alle fronten vecht om de stad nog enigszins van Amsterdammers te laten zijn: de woningmarkt wordt immers aangevallen door nieuwe huisjesmelkers, hotels planten zich razendsnel voort en internationale bezoekers zijn niet te stuiten.

Het is komisch eigenlijk dat de oud-burgemeester van internationale stad Den Haag (met het Octrooibureau en ESA/ESTEC in de achtertuin) nu straks de eerste paal mag slaan. Het was natuurlijk veel logischer geweest als dat EMA in de Haagse regio terecht zou zijn gekomen. Mooi tussen de topziekenhuizen in van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Bovendien is er in Den Haag een goede infrastructuur voor expats. Misschien zelfs wel een betere en een bredere dan in Amsterdam. Ze hebben daar immers twee luchthavens.

Maar ook in Den Haag zou dat EMA voor veel extra druk zorgen. Een kantoor kan je daar nog wel kwijt, maar 900 expats?  Zou Ljubljana dan toch niet een betere vestigingsplaats zijn geweest? Met een Europese bril op is daar veel voor te zeggen: het versterkt de economie daar substantieel. En het maakt de hoofdstedelijke cultuur daar een stuk internationaler en Europeser.Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel