blog

Zijn de kantoren echt op?

utiliteitsbouw Premium 3083

Zijn de kantoren echt op?

Als achteloze krantenlezer dringt veel informatie vaak niet door. Ik weet niet beter dan dat zo’n 15 procent van de Nederlandse kantoren leegstaat, dat het in de Randstad boven het landelijk gemiddelde ligt en dat er in 2016 in steden als Amsterdam een daling van de leegstand is geweest.

Van een leegstand van bijna 19.6 procent in 2015 van de totale verhuurbare kantooroppervlakte in Amsterdam is die gedaald naar bijna 17 procent in 2016, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving in september 2016. Dat er in Amsterdam dan ook een tekort aan kantoren dreigt omdat de leegstand snel is gedaald, lijkt mij een alternatief feit.

Uiteraard zal er een mismatch zijn tussen het bestaande aanbod dat nog leeg staat en de actuele vraag. Er zal schaarste zijn als je zoekt naar een hip of hyper modern droomkantoor. En ook de locatie zal er toe doen. Maar dat een groep ondernemers het nu probeert te framen als dreigend tekort dat de stad Amsterdam bedreigt, lijkt me vooral wensdenken van makelaars.

Ik begrijp het wel: handelen is prettig en gemakkelijk met een mooi portfolio met een rijk geschakeerd beschikbaar aanbod en een brede differentiatie in prijs, kwaliteit en locatie. Proberen nieuwe huurders te verleiden met het resterende, incourante aanbod dat al jaren leegstaat, dat is natuurlijk geen feest. Maar om dan maar weer te gaan nieuw bouwen, terwijl alle trends zeggen dat het niet aan het aantal vierkante meters ligt? Mwah.

De geloofwaardigheid van makelaars die pleiten voor nieuwbouw zal sterk toenemen als ze ook zelf gaan investeren. Ontwikkelende makelaars, die voor eigen rekening en risico panden gaan neerzetten om de dreigende Apocalyps te voorkomen, dat zou een interessante marktinnovatie zijn.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel