blog

Het Griekse model

utiliteitsbouw Premium

Het Griekse model

Soms geloof je niet wat je ziet, als je ergens voorbij rijdt. Een nieuw hotel op het karkas van een gebouw, dat pas afgebouwd gaat worden als er huurders van de kantoorruimten op de lager gelegen etages zijn. Google laat het fraai zien. Thionville. Hotel Première Classe.

En je kunt er al terecht. Een skelet op een veredelde bouwplaats. In Griekenland doen ze dat systematisch, omdat je geloof ik pas belasting hoeft te betalen als iets af is. 
Ik vind dit een verontrustend businessmodel en hoop dat al die Nederlandse ontwikkelaars en bouwers op weg naar de sneeuw of de zon daar niet anders over denken. Maar ik houd mijn hart vast, omdat er vast een fantastisch fiscaal arrangement onder ligt. Ik kan me zo maar voorstellen dat de Franse overheid het Griekse model overneemt om zo de bouw te stimuleren. 
Lopen we dit risico in Nederland ook of zijn we daarvoor toch nog net te beschaafd? Ik ben bang dat dit een retorische vraag is. Omzet maakt veel geoorloofd. Het toevoegen van half afgemaakte nieuwbouw, zoals in Thionville, moeten we echter voorkomen. Hoe? Door nieuwbouw pas toe te staan als bestaande gebouwen, die leeg staan of in de steek zijn gelaten, zijn benut.
En juridisch goed te regelen dat halfbouw in Nederland niet mogelijk is. Bijvoorbeeld door vast te leggen dat een gebouw dat na een periode van een jaar nog in de staat van halfbouw verkeerd moet worden gesloopt. Een goed voornemen. 
Gelukkig net op tijd om nog een plekje te krijgen in nieuwjaarsspeeches.

Reageer op dit artikel