blog

2016 wordt een bouwjaar (Bye bye overgangsjaar)

utiliteitsbouw Premium

2016 wordt een bouwjaar (Bye bye overgangsjaar)

Overgangsjaar: van alle stopwoorden van bestuurders in de bouw ben ik deze toch wel het meest zat. Zeker omdat de afgelopen crisisjaren na afloop allemaal werden omgedoopt tot overgangsjaar. “Volgend jaar gaan we vlammen, dan wel.” Laten we daar eens mee ophouden. Weg met dat voorzichtige gedoe. 2016 wordt een bouwjaar.

 

De term ‘overgangsjaar‘ (of tussenjaar) kwam de afgelopen jaren in ruim 60 Cobouw-artikelen voor. Vooral in artikelen naar aanleiding van jaarcijfers is het woord populair. Er is zelfs een bestuursvoorzitter die drie jaar achtereen beweerde dat het voorbije boekjaar toch echt een tussenjaar was…

 

VolkerWessels, Jan de Nul, KlokGroep en Dura Vermeer; ze hebben allemaal één of meerdere tussenjaren meegemaakt. Wat daarmee bedoeld wordt? Een ronduit slecht jaar, maar dat zeg je natuurlijk niet hardop. Je kunt de boodschap beter zo optimistisch mogelijk brengen. Oké, we moesten even door de zure appel heen bijten, maar volgend jaar gaat ‘m helemaal worden.

 

 

Is er iets mis met die bewoording? Niet echt. Al wordt het een beetje eentonig allemaal. Verzin iets creatiefs, want iemand die jaren achtereen roept dat het afgelopen magere jaar ‘slechts’ een opmaat voor vette jaren was wordt op den duur niet meer geloofd.

 

Ik geef toe: 2015 leek verdacht veel op een tussenjaar. Het was een jaar van voorzichtige groei, we hebben drama’s en faillissementen meegemaakt, maar bovenal was er optimisme, het geloof (de hoop?) dat dit voorlopig misschien wel het laatste dramatische jaar voor de sector was. Of om met de economen van ING te spreken: ‘De Bouw wordt in 2016 de hardst groeiende sector‘. Hatsikidee!

 

 

Laten we in 2016 eens schaamteloos optimistisch en chauvinistisch zijn. “Hallo, wij zijn de bouw en we gaan knallen! Wij gaan mooie en goeie dingen maken, innovatief en voor een mooie prijs. 2016 wordt een bouwjaar.”

 

Reageer op dit artikel