blog

Bruisende Bouwcampus nog ver weg

utiliteitsbouw

Bruisende Bouwcampus nog ver weg

De Bouwcampus trekt de sector op een slimmer, hipper en hoger niveau en dwingt tot samenwerken en cocreeren. Althans dat is de ambitie, maar of dat gaat lukken is nog maar de vraag.

Hip en uitnodigend oogt de nieuwe Bouwcampus aan de rand van de TUDelft-campus nog allerminst. Zelfs een bel ontbreekt bij de tijdelijke ingang en het is dan ook nog even ‘kamperen’ voor de eerste bewoners, want eigenlijk is de Bouwcampus nog een grote bouwput.

Een opgeknapt jaren zeventig pand, afgedankt door Rijkswaterstaat, is niet meteen wat je voor ogen hebt bij iets wat voorziet in een snelkook-pan-effect, met energie en creativiteit; een vrijplaats zonder hierarchie. SBR/CURnet is als eerste alvast verhuisd naar de rand van de TU-wijk en ‘bivakkeert’ alvast in afwachting van meer bewoners.

De deur van de uitvoerder is alvast verklaard tot bouwgebied ‘Deze deur alleen gebruiken in geval van nood! Gewapend met veiligheidsschoenen maatje 43 (ik heb maatje 39) begin ik op verdieping 10: Uitzicht over de de Universiteitsgebouwen, de ‘groene’ woning op de ‘green village’ en een ‘gewone’ woonwijk. Langzaam zak ik verdieping na verdieping naar beneden, via de trap die is versierd met led-lichtjes: Bedoeld als kerstversiering of gewoon een slimme variant van goedkope led-verlichting? De verdiepingen zijn al grotendeels gestript, maar op de derde verdieping liggen nog stapels gesloopte systeemplafonds. Tientallen mannen – uiteraard alleen weer mannen – werken aan wanden, plafonds en isolatie, ze werken stug door, want de tijdsdruk om alles af te krijgen is hoog.

Ik vind het lastig voor te stellen dat de bouwsector uitgerekend hier zichzelf opnieuw gaat uitvinden en met fris elan en passie een nieuwe koers zal inslaan.

Komend jaar wacht de lastige taak om de Bouwcampus naar een hoger niveau te tillen, maar wie die klus op zich zal nemen, hangt een beetje in het midden. Het doorbreken van de weerbarstige praktijk en de ingesleten rollen en disciplines is al jaren een probleem in de bouwsector, dat los je niet op met een gezamenlijk kantoorpand.

Uiterlijk 1 juli worden de drie panden, inclusief een nieuwe entree, opgeleverd en in september is het officiele feestje om de Bouwcampus te openen, inclusief een bijzondere benedenverdieping. Maar hoe groot is de kans van slagen? Zit de bouw te wachten op nog een extra instantie of weet de sector dit keer echte een slag te maken en organisaties, wetenschappers en kennisinstituten te laten cocreeren en te experimenteren in een ‘vrijplaats’.

Zie hier alvast een rondleiding en beslis zelf over de kans van slagen. Lees morgen het interview in Cobouw met bewoner van het eerste uur: Jack de Leeuw, directeur van SBR/CURnet.

 
Het oude Rijkswaterstaatgebouw uit de jaren zeventig. Foto: Ingrid Koenen.

 
Dit oude RWS-logo zal onder de nieuwe vloerbedekking verdwijnen. Foto: Ingrid Koenen.

 De deur van de uitvoerder. Foto: Ingrid Koenen.

 
De planning: elke zeven weken een nieuwe verdieping. Foto: Ingrid Koenen. 

Kerstverlichting of slimme goedkope ledlampjes versieren de verdiepingen. Foto: Ingrid Koenen.

Ingrid Koenen, journalist Cobouw 

Reageer op dit artikel