artikel

Metamorfose

utiliteitsbouw Premium 445

Hoge pilaren in plasticfolie, pas geschilderde rijk versierde raampartijen. Het monumentale Beurs- en Waaggebouw in Leeuwarden ondergaat een metamorfose.

Waar in de jaren zestig op de verdiepingsvloer complete volleybaltoernooien werden gespeeld, worden verrijst nu de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen. Onder andere twaalf onderwijs- en projectruimten, vier middelgrote ruimten en een auditorium voor zo’n duizend studenten worden gerealiseerd. Over ier verdiepingen verdeeld komt in totaal 5.500 m2 bvo. Bouwgroep Dijkstra Draisma en technisch dienstverlener ITTB maken er een energiezuinig gebouw van. Met warmtepompen, isolerende maatregelen zoals dubbele beglazing, 362 zonnepanelen en het afkoppelen van de gasleiding wordt de Beurs het eerste all-electric monumentale onderwijsgebouw in Nederland. Het ontwerp is van JONG Architecten in Lemmer, het installatieadvies kwam van Mul BV in Gouda en W2Engineers in Drachten rekende de constructies door.

Reageer op dit artikel