artikel

Nieuwe rechtbank Zuidas binnen 5 jaar gesloopt

utiliteitsbouw 773

Nieuwe rechtbank Zuidas binnen 5 jaar gesloopt

De tijdelijke rechtbank in Amsterdam gaat vrijdag 4 november open. Het gloednieuwe, gezaghebbende, pand aan de Zuidas moet echter binnen vijf jaar alweer worden gesloopt. Hoe is verspilling en kapitaalvernietiging te voorkomen?

De tijdelijke rechtbank is nodig als wisselruimte tijdens de bouw van een gloednieuw complex aan de Amsterdamse Parnassusweg. De gemeente heeft toestemming gegeven voor een tijdelijk pand, maar er zijn keiharde sloopgaranties als de nieuwbouw eenmaal klaar is.

Rampenscenario op de loer

“De opdracht voor een tijdelijke rechtbank had makkelijk een rampenscenario kunnen worden als dit een traditioneel contract was geweest. Het is nu echter de basis voor een succesverhaal”, licht inkoopexpert Jeroen Oehler van het Rijksvastgoedbedrijf toe tijdens een expertmeeting over samenwerken binnen bouwcontracten.

Tijdens de nieuwbouw en de sloop van de oude rechtbank gaat de rechtspraak door in de tijdelijke huisvesting aan de Parnassusweg. De nieuwe rechtbank opent in 2020 zijn deuren en aansluitend moet de tijdelijke rechtbank het veld ruimen.

‘Remove’ onderdeel van contract

Het consortium dpcp (Du Prie Bouw en Cepezed) haalde de opdracht voor de tijdelijke rechtbank binnen via een Design, Build, Maintain & Remove -contract, waarbij ‘remove’ voor het eerst een uniek onderdeel is van het contract. Verspilling was het zwaarstwegende gunningscriterium, zowel in de vorm van geld als voor het milieu.

In april dit jaar won het consortium NACH (Macquarie Capital, ABT, DVP, KAAN Architecten, BiUM, Bouwbedrijf De Nijs & Zonen, later aangevuld met Heijmans en Facilicom)  de opdracht voor het compleet nieuwe complex. Dat dbfm-contract heeft een contractwaarde van 235 miljoen euro.   

Voor de tijdelijke rechtbank meldden zich slechts twee partijen. Het winnende consortium schreef 10 procent onder het plafondbedrag in. “Niet omdat is gedoken met de prijs, maar omdat er een goed businessplan was bedacht, waarbij het gebouw is uitgewerkt als herbruikbaar product. De andere inschrijver had ook een goed plan, maar schreef veel hoger in omdat zij het niet aandurfden om de restwaarde meteen in te zetten bij de aanbesteding”, aldus Oehler.

Eisen rechtbank lagen hoog

De eisen voor het tijdelijke pand lagen hoog: “Het interim-karakter van het gebouw mocht geen afbreuk doen aan de representativiteit, logistiek, akoestiek, comfort en veiligheid.” De winnende inschrijver wist extra punten te scoren door kanaalplaten uit slooppanden te gebruiken voor de vloeren. Het geheel is prefab aangeleverd op de locatie en na vijf jaar herbruikbaar op een andere locatie.

De bouwcombinatie draait op voor het verlies als de restwaarde onverhoopt lager uitvalt doordat er geen geschikte nieuwe bestemming wordt gevonden. Recent heeft de sloop van het 4e Gymnasium in Amsterdam voor veel ophef gezorgd. Ook dat prijswinnende concept uit 2009 zou worden hergebruikt, maar viel onlangs ten prooi aan de slopershamer. De gemeente Amsterdam draait op voor de 6 miljoen euro aan extra kosten.  

 

De fasering:

Bron: Rijksvastgoedbedrijf

 

Reageer op dit artikel