artikel

Bijzondere parkeergarage in recordtijd gebouwd

utiliteitsbouw Premium

Bijzondere parkeergarage in recordtijd gebouwd

Aannemer Van Mierlo bouwde de Berkelse woonwijk Bolwerk naast het tramstation Westpolder. Dus toen aan de andere kant van het station een nieuwe parkeergarage werd aanbesteed, móest de bouwer uit Maassluis het werk hebben. “Als je het een doet, wil je ook het ander doen.”

En de aanbesteding wonnen ze. Het betekende wel dat Van Mierlo alle zeilen moest bijzetten om de snelle oplevering te realiseren. “Het was voor ons snel schakelen”, zegt projectleider Fred Stoop. “De parkeergarage moest worden gebouwd met een thermische zink/staalconstructie en een fundering van prefab betonpalen. Dat zijn materialen met een lange levertijd, dus we hebben er hard aan moeten trekken om die op tijd geleverd te krijgen. Dat is gelukt: we hebben de betonconstructie binnen drie weken uitgevoerd om er vervolgens de staalconstructie op te bouwen.”

Betere optie

Volgens de opdrachtgever was dit een financieel betere optie

De opdrachtgever koos bovendien een stalen dakplaat voor de verdiepingsvloer. Vrij ongewoon, weet Stoop. “Het is gangbaar om dat met kanaalplaatvloeren uit te voeren, maar volgens de opdrachtgever was dit een financieel betere optie. Uiteindelijk bleek dat niet het geval te zijn. Er was wel wat meerwerk nodig om het voor elkaar te krijgen.”

De constructie is extra zwaar uitgevoerd, zodat in de toekomst eventueel een tweede verdieping bovenop het huidige bouwwerk kan worden gezet. Nu wordt nog gewacht op beter weer, zodat de kunststofvloer op de verdieping kan worden aangebracht.

“Op de begane grond ligt gewone bestrating. Dat hoort niet bij ons werk, maar is door een andere aannemer gelegd als onderdeel van de inrichting van het terrein.”

Eerste keer

Het was de eerste keer dat Van Mierlo een vrijstaande parkeergarage bouwde. “Het is toch heel wat anders dan een parkeerkelder onder een gebouw. Vooral de installaties waren een uitdaging. Alle systemen van signalering, sensoren, slagbomen, verlichting en registratie zijn gekoppeld en moesten worden weggewerkt.”

Stoop is trots op het eindresultaat. “Het is een mooi ontwerp, met een golvende gevel en geveldelen van cortenstaal. De opdrachtgever, gemeente Lansingerland, was ook zeer tevreden.“

Projectgegevens

Project:vrijstaande parkeergarage Berkel

Opdrachtgever:gemeente Lansingerland

Aannemer:Van Mierlo

Ontwerp:Port-Said Design & Architecture

Bouwtijd:4 maanden

Bouwsom: ongeveer 1,5 miljoen euro

Reageer op dit artikel