artikel

Je kunt er niet even met de hamer 
tegen slaan als het niet lekker past

utiliteitsbouw Premium

Je kunt er niet even met de hamer 
tegen slaan als het niet lekker past
Ruud Jonkers

Hillen & Roosen bouwt in Amsterdam aan het hoogste houten gebouw van Nederland. De constructie staat, momenteel wordt de gevelbekleding aangebracht en de installaties worden onder de vloeren voorbereid. Dat laatste bezorgt uitvoerder Arif Ozata wel een beetje kopzorgen.

Patch 22 is een 30 meter hoog gebouw van acht bouwlagen. In verband met de hoge windbelasting op het gebouw is de begane grond uitgevoerd in steenachtige materialen, beton en kalkzandsteen. Hier komen de commerciële ruimtes. De bovenste  zes verdiepingen hebben zowel een woonfunctie als een kantoorfunctie. De kern van het gebouw bestaat uit Alvon-wanden, Slimline-vloeren, terwijl de kolommen, liggers, zijwanden en gevelkaders bestaan uit gelamineerd vurenhout. “Wel even wennen”, vindt uitvoerder Ozata.

De houten onderdelen zijn gemaakt door Korlam. Hoewel de bouwwijze eigenlijk weinig verschilt van bouwen met prefab betonelementen, moet het hout met veel meer voorzichtigheid worden benaderd. Alles wat de bouwers uitpakken, ophijsen en monteren, komt immers in het zicht. “Je kunt er dus niet even met de hamer tegen slaan als het niet lekker wil passen, want dat blijf je zien”, aldus Ozata. 

Bouwen met hout vraagt dus een andere benadering. En ander gereedschap. “Wij liepen ook wel tegen uitdagingen aan doordat het de eerste keer was. De cascoploeg had bijvoorbeeld geen kettingzagen op de bouw, wat wel nodig is als een wand niet past. Zoiets kun je niet met de handzaag op maat maken.” Een andere uitdaging was de tolerantie van 0 centimeter. “De architect heeft het zó getekend dat het precies moest passen. Maar je hebt ook bij hout wel een centimeter of anderhalf speling nodig.”

Overgedemensioneerd

Om te kunnen voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften is de gelamineerde houten draagconstructie overgedimensioneerd. De kolommen meten in omtrek 450 bij 500 millimeter. “In feite brandt 80 millimeter weg, waardoor er een voldoende constructieve draagkracht overblijft bij een brandwerendheid van 120 minuten.”

De gevels worden bekleed met douglas hout, behandeld met Flame Delay en Sansin Woodsealer. Directeur Dennis Leegwater van het gelijknamige houtbereidingsbedrijf in Heerhugowaard: “De Woodsealer is een soort grijze beits die de wateropname door het hout vertraagt. Daardoor vergrijst het gelijkmatig. Het product is volledig watergedragen en zelfs de pigmenten zijn weinig milieubelastend. We hebben het al tien jaar, maar de laatste tijd is er ineens veel meer vraag naar. Eén van onze machines maakt de hele dag niets anders meer.”

Energieneutraal

Het ontwerp van Patch 22 komt van Lemniskade uit Amsterdam, de initiatiefnemer en opdrachtgever van het project, die in 2010 de Duurzaamheidstender Buiksloterham won met het ontwerp. Daarbij speelde niet alleen de keuze voor hout een rol, maar ook het feit dat het gebouw energieneutraal wordt. Het bouwfysisch ontwerp is erop gericht om zonder toepassing van koeling een aangenaam binnenklimaat te creëren. Voor de elektriciteitsvoorziening verlaat het gebouw zich op zonnepanelen op het dak. De epc is berekend op 0,2 en de GPR-score op 8,9. Warmte wordt geleverd door twee grote houtpelletkachels. Alle appartementen krijgen vloerverwarming.

De aandeelhouders van Lemniskade zijn Samplaist van Tom Frantzen en Bamo van Claus en Margriet Oussoren. Frantzen et al architecten tekende voor het ontwerp van het gebouw. Elke verdieping heeft een oppervlak van 540 vierkante meter, verdeeld over acht voordeuren. De kopers hebben steeds één of meer voordeuren gekocht, met de achterliggende ruimte. De woningen zijn casco verkocht waarbij de ruimtes vrij indeelbaar zijn. 

Hillen & Roosen levert de woning wel op met een staalplaatbetonvloer, inclusief vloerverwarming. Deze vloer kan alleen worden aangebracht als de installaties daaronder zijn aangebracht. “Hierdoor zijn wij afhankelijk van de definitieve indelingen van de kopers, waardoor we eigenlijk niet meer kunnen spreken over een casco project”, aldus Ozata. “Dit is een zeer intensief traject, omdat alle woningen compleet andere indelingen hebben En omdat de kopers de grootste moeite hebben om te bedenken wat ze willen.” De kopers gaan na oplevering zelf de afbouw boven de vloer uitvoeren. 

Mooi

Het voordeel van hout is dat het veel voldoening schenkt. Want wat wordt gemaakt, is meteen mooi. Al met al komt het erop neer dat bouwen met prefab hout niet veel moeilijker of makkelijker is dan met prefab beton. Het vraagt alleen de juiste mensen en het juiste gereedschap. Dan scheelt het vervolgens tijd in de afbouwfase.

Op de bovenste verdieping is begonnen met de installaties van de vrij indeelbare woningen. De kolommen, liggers, buitenwanden en gevels zijn van hout. De woningscheidende binnenwanden van Metal Stud.

Reageer op dit artikel