artikel

“In de unitbouwmarkt kan het snel op- en neergaan”

utiliteitsbouw Premium

“In de unitbouwmarkt kan het snel op- en neergaan”
26-10-2015 Sliedrecht Edward vd meiden en klaas Groenedijk Foto: Guido Benschop

Om de stroom van tienduizenden vluchtelingen op te vangen, zijn er de komende jaren nog veel tijdelijke accommodaties nodig. Dat is duidelijk merkbaar bij de makers en verhuurders van demontabele units. De druk op de markt wordt steeds groter, weten bestuursleden Klaas Groenendijk en Edward van der Meijden van de branchevereniging VVVA. “Maar de branche kan dit aan.”

Alle mogelijke opties houdt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) open om de constante stroom vluchtelingen op te vangen. Tot nu toe doen tijdelijke opties als tentenkampen, gymzalen, kantoorruimtes en andere leegstaande panden dienst als ad hoc-opvang. Maar vaak zijn dat geen plekken waar langere tijd mensen kunnen worden opgevangen. 

Het COA is daarom al druk bezig met het organiseren van nieuwe vluchtelingenbouw voor de middellange termijn, maar is verder weinig mededeelzaam over de locaties en grootte van die vraag. De organisatie heeft wel een raamcontract afgesloten met acht grotere partijen uit de unitbouw, waaronder Jan Snel, De Meeuw en Hodes, voor de bouw van huisvesting die langer dan vijf jaar gebruikt gaat worden. Secretaris Edward van der Meijden van de VVVA deed een rondvraag bij de leden, en weet dat er nu zo’n dertig unitbouwlocaties worden ontwikkeld of al zijn gerealiseerd. “De totale omvang hiervan bedraagt circa 120.000 vierkante meter. Dit betreft zowel huur als koop.”

Extra bouwopgaaf

Het betekent voor de modulaire bouw een flinke extra bouwopgaaf, en een sterk stijgende vraag naar units. Maar er zit veel verschil in welk deel van de markt door de verschillende bedrijven wordt bediend. Van der Meijden: “Onder onze leden zitten pure verhuurders die hun units ergens anders laten bouwen, maar ook bedrijven die fabricage, verhuur en verkoop allemaal in eigen hand hebben. De verhuurvloot in Nederland is nu ruim een miljoen vierkante meter. Maar dat gaat alleen om verhuur. Koop is daarbij niet meegerekend.”

De branche maakt zich op voor enorme volumes

Voor de sector begon de groeiende vraag door de komst van vluchtelingen eigenlijk al vorig jaar, toen het in Duitsland duidelijk werd dat bestaande locaties uitgebreid moesten worden en nieuwe worden gebouwd. Veel Nederlandse unitbouwers en –verhuurders hebben al flinke volumes in Duitsland afgezet. Nu in Nederland en in andere West-Europese landen de druk toeneemt, wordt dat ook duidelijk in de vraag. “De branche maakt zich op voor enorme volumes,” zegt voorzitter Klaas Groenendijk van de VVVA. “En is het is waar dat er nu druk staat op de levertijd. Er is altijd een grens aan de capaciteit, maar die is nog niet bereikt. Dat heeft ook te maken met het COA, dat zich realistisch opstelt en vraagt wat de markt aan kan. Niemand verwacht dat we in deze tijd binnen twee weken een gebouw kunnen neerzetten. We kunnen aan de vraag voldoen.”

Flexibiliteit

Volgens Groenendijk helpen de unitbouwers elkaar ook onderling, door units die vrijkomen aan elkaar door te verkopen. “En je moet niet vergeten dat flexibiliteit en snelle logistiek dé kwaliteiten zijn van deze sector.”

Groenendijk stond zelf aan de wieg van de unitbouw. Zijn bedrijf, Groenendijk Yellowcabin, werd groot met het verhuren van de typische gele bouwkeet. Het bedrijf transformeerde in de loop van de jaren van een verhuurder naar een bouwer van tijdelijke onderkomens voor scholen en bedrijven. Het bedrijf, dat in de jaren tachtig naar de beurs ging, werd eind jaren negentig overgenomen door General Electric. Inmiddels is die unitbouwdivisie ondergebracht bij de Franse unitbouwer Algeco.

“Het is een sector die gewend is aan op- en neergaande bewegingen. Daar is ook de productiefaciliteit, en eigenlijk de hele keten  voor ingericht. Het is mogelijk om de productie in korte tijd op te schalen, en net zo snel weer af te bouwen. Bovendien is het in Nederland met de tijdelijke bouw veel sneller gegaan dan in andere landen. Dat heeft grotendeels met regelgeving te maken: in Nederland zijn de bouwregels voor tijdelijke bouw versoepeld. Het is nu mogelijk om tijdelijke bouw langere tijd te gebruiken. Maar dat betekent overigens ook dat we hier aan strenge eisen moeten voldoen.”

Vinex-wijken

Modulaire bouw krijgt in Nederland steeds meer verschijningsvormen, doordat ook voor (semi-) permanente bouw steeds vaker naar modulaire systemen wordt gekeken. “We bouwen steeds minder voor de eeuwigheid, en er wordt meer rekening gehouden met de tijdelijkheid van bepaalde ruimtebehoefte. Kijk bijvoorbeeld naar Vinex-wijken, waar meestal een plotselinge vraag ontstaat naar scholenbouw, maar waar de wijk vijftien jaar later weer vergrijst en scholen leeg staan. Daarom komen opdrachtgevers steeds vaker uit bij tijdelijke bouw.”

Dit is een tijdelijke situatie, op een gegeven moment houdt dit weer op

Maar ook deze sector bleef niet immuun tegen de crisis in de bouwsector. “Ook hier zijn het lastige tijden geweest. Als iedereen zuinig wordt, gaat het niemand goed. Maar het was zeker niet zo erg als in de traditionele bouw. De opleving van de sector begon vorig jaar, en inmiddels gaat het over de hele linie goed, niet alleen bij de grote modulaire bouwers.” Groenendijk en Van der Meijden blijven echter realistisch. In deze markt kan het snel op- en neergaan. Dat geldt zeker voor het vraagstuk van de huisvesting van vluchtelingen. “Dit is een tijdelijke situatie, op een gegeven moment houdt dit weer op.”

Reageer op dit artikel