artikel

Bouw je huis uit en het is een meegroeiwoning

utiliteitsbouw

Bouw je huis uit en het is een meegroeiwoning

De bouwsector wacht een enorme uitdaging als het gaat om het bedenken en realiseren van toekomstbestendige gebouwen. Volgens Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed, is de behoefte groot aan woningen en bedrijfsgebouwen waarin verschillende generaties kunnen wonen en werken. Wonen en zorg niet scheiden maar samenvoegen, is het nieuwe motto.

Al jaren hebben we het over scheiden van wonen en zorg, terwijl we eigenlijk bedoelen: samenvoegen van wonen en zorg. Decennialang hebben we zorgbehoevenden in een verzorg- of verpleeghuis ‘apart’ gezet in een gebouw waar alles voor hen geregeld is. Inderdaad, zelfs de woonlasten werden betaald. In die zin is scheiden van wonen en zorg toepasselijk, maar als je thuis wordt verzorgd, is dat toch geen scheiden van wonen en zorg? Typisch dat wij het scheiden van een geldstroom als projectnaam benoemen en het vervolgens in de volksmond zo blijven noemen.

 

 

Tijdgeest

Wat dat betreft heeft Jesse Klaver van GroenLinks wel een punt als hij zegt dat alles langs geldstromen gaat. Tegelijkertijd heeft hij daarmee ook direct de tijdgeest goed te pakken. Kijk naar het project over trots en waardigheid in de zorg. We gaan langzaam maar zeker meer de mens en zijn behoeften als uitgangspunt nemen in plaats van de budgetten. Het mooie wat daaruit voortkomt is, dat huizen die alleen voor ouderen bestemd waren nu ineens ook voor andere generaties en doelgroepen beschikbaar komen.

Daarmee heb je een oplossing voor de leegstand. En het mooie is dat iedereen ervan opknapt. Er komt namelijk meer levendigheid en gemeenschapszin in en rondom de huizen waarin meer generaties wonen. Want wat blijkt: ouderen willen ook graag onderdeel blijven van de samenleving en niet in een doelgroephuis worden ‘geparkeerd’. Het is goed voor de gezondheid van zowel bewoners als personeel.

 

 

Nieuwe formules

Het maakt de huizen bovenal economisch toekomstbestendig. Habion, oorspronkelijk een woonzorgcorporatie, heeft na een eerste pilot nu meer van dergelijke huizen in de planning. Bij Platform31 zijn wij volop met nieuwe woonzorgformules aan het werk.

Daar zie ik ook grote kansen voor de bouwsector liggen. Bouw bijvoorbeeld een rijtjeswoning uit en je hebt ruimte voor een toekomstige slaapkamer en badkamer, maar nu al een speelkamer voor de (klein-)kinderen of een kantoor aan huis. Voilà, de meegroeiwoning is geboren. Of verpleeghuizen waarin bedrijven in de plint van het gebouw een plek krijgen en bedrijfsverzamelgebouwen waarin wonen en werken worden gecombineerd. Pop-up wonen? Waarom niet? Met het energieneutraal maken van deze gebouwen en woningen creëren we ook nog eens een healing environment.

Kortom, er liggen prachtige uitdagingen voor u. Want wat is er toekomstbestendiger dan een gebouw waarin u en ik, onze kinderen en (groot-)ouders graag wonen en werken?

 

 

Zelfredzaamheid

De misvatting dat uitgaan van de behoefte van het individu duurder is, blijkt overigens niet waar. Zelfredzaamheid is een belangrijke basisbehoefte van de mens. De netwerkeconomie en de transitie in de zorg zijn mensgerichte trends, die uitgaan van de behoefte van het individu in plaats van de indeling (verzuiling) die we als maatschappij hebben gemaakt. Daar horen ook ander vastgoed- en woningtypes bij. Dus kom maar op!

Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed 

 

Reageer op dit artikel