artikel

Interview: ‘Voorzichtigheid is één van onze succesfactoren’

utiliteitsbouw

Interview: ‘Voorzichtigheid is één van onze succesfactoren’

PCL is het grootste bouwbedrijf van Canada en is groter dan het Nederlandse grootste bouwbedrijf BAM. Het is volledig in eigendom van de werknemers. Cobouw nam een kijkje in de keuken.

Wat kan de Nederlandse bouw leren van de Canadese bouw? Jackie Trach, senior projectleider bij PCL en in bezit van een indrukwekkende erelijst aan opgeleverde bouwwerken, kan lachen om de vraag. “Meestal leren we van jullie”, zegt ze op het kantoor van PCL aan de rand van Vancouver, een van de 31 ondernemingen van het bedrijf wereldwijd.

Aan de buitenkant van het gebouw is niet te zien dat hier het grootste bouwbedrijf van Canada huist. Een paar bescheiden PCL-logo’s en op het omringende parkeerterrein behalve een Dodge RAM 3500 Heavy Duty en een Ford F150 vooral bescheiden auto’s. PCL, dat een jaaromzet van ruim 8 miljard euro heeft, is een verzameling van min of meer onafhankelijke bouwbedrijven in Canada, de VS en Australië. “We zijn zo’n beetje Jack of all trades”, zegt Trach – van alle markten thuis. Wegen, waterzuiveringsinstallaties, bruggen, industrie (in de olievelden van Canada), winkels, woningen, en veel utiliteitsgebouwen zoals ziekenhuizen, conferentiecentra, ijshockey- en voetbalstadions en vliegvelden. Bijzonder is dat 3800 van de 4400 werknemers van het bedrijf aandeelhouder zijn.

Zelf heeft Trach, die al 25 jaar bij PCL werkt, onder andere het bekroonde, volledig uit een houten constructie bestaande Wood Innovation and Design Center op haar naam staan. Ook de nieuwbouw van de bibliotheek in Vancouver, een gebouw dat lijkt op het Romeinse Colosseum, staat op haar cv. Het gebouw in het hart van de Vancouver kreeg een glazen dak boven op de constructie. “Prachtig”, herinnert Trach zich. “Dat gebouw is me heel erg dierbaar”, zegt ze bij een kop koffie die haar jetlag moet indammen. Trach werkt in het 2400 kilometer noordelijker gelegen Whitehorse aan de bouw van een ziekenhuis. Dat betekent veel vliegen. “Part of the job”, zegt Trach stoïcijns.

 

Het Wood Innovation and Design Center is volledig opgebouwd uit een houten constructie.

Video: Bouw van Wood Innovation and Design Centre

Bron: naturally:wood.

De Canadese bouw is volgens haar erg gezond. Marges van 3 tot 10 procent zijn normaal. Percentages waar de Nederlandse bouwers van dromen. Trach kijkt ervan op dat de Nederlandse bouw zo’n grote crisis heeft doorgemaakt. Als ze hoort dat veel bedrijven failliet zijn en bij sommige de omzet is gehalveerd, reageert ze vol ongeloof: “Wow, waar zijn al die mensen gebleven?”

Voor Canada is een land als Nederland, maar ook Duitsland juist een voorbeeld. “Van sommige ontwerpen en innovaties kunnen we leren”, vindt Trach. Van de houtconstructies, de gebouwen en componenten bijvoorbeeld. Van de Duitsers leerde Trach hoe hout als bouwcomponent gebruikt kan worden. “Ze zijn daar veel verder dan bij ons in Canada.” Zo was het BMW Hotel in Oostenrijk een inspiratie voor de huisvesting van arbeiders in de olievelden en mijnstreken van Canada.

Zelf heeft ze nog geen tijd gevonden om Nederland te bezoeken, maar haar mensen doen dat wel af en toe. “Die komen dingen tegen en vertellen ons erover. Dan gaan we hier uitzoeken wie het heeft gemaakt.” Zelf doet ze veel onderzoek op het internet. “Ja, ongelooflijk wat je er allemaal vindt.” Veel is al een keer uitgevonden. “Maar je komt ook veel rechtszaken tegen”, grinnikt ze.

Innovatie is in de Canadese bouw de laatste tien jaar op een hoger plan gekomen. Hoe dat komt? Opdrachtgevers hebben Design & Construct omarmd, verklaart Trach. Innovatie komt daardoor ook op het bordje van de bouwer. “Innovatie en ontwerp begint meestal niet bij bouwer. Als bouwbedrijf ben je bezig met veiligheid, productiviteit en kostenverlaging. Maar bij Design & Build huren wij consultants in voor ontwerp en innovatie. Best spannend. Dat leidt tot allerlei p3-projecten (pps-red.) die zich steeds meer verspreiden over alle provincies.’’

De risico’s komen door Design & Build wel meer bij PCL te liggen. Toch zal het bouwbedrijf niet gauw op een project inschrijven als daar niet voldoende zekerheid over is. “PCL is 100 procent eigendom van de werknemers. Het voelt als mijn bedrijf, ook ik heb er in geïnvesteerd. Daarom zijn we erg voorzichtig met risico’s. Het risico komt direct bij je terug. Het dividend dat je krijgt is afhankelijk van de beslissingen. We hebben veel checks en balances bij het ontwerp, huren consultants en teams in waarmee we eerder hebben gewerkt en doen ook peer reviews. Een derde partij vragen we om te kijken of ons ontwerp wel of niet gaat werken. We gaan er niet vanuit dat we alles weten. PCL is een heel conservatief bedrijf. Ik denk dat dat een van onze succesfactoren is.”

Eenmaal in een project blijft er ruimte voor innoveren. Ook tijdens een aanbesteding wordt er bijgestuurd. Bij het Wood Innovation and Design Center stond bij de aanbesteding in de voorwaarden dat er zoveel mogelijk hout gebruikt moest worden, Dat werd gemeten aan de hand van de kosten van het hout. Trach protesteerde en stelde voor om het criterium te veranderen in het volume aan hout.

De opdrachtgever luisterde, PCL won, waarna de hele constructie 100 procent hout werd. Het gebouw voldeed aan het duurzaamheidskeurmerk Leed Gold, dat in Canada de norm voor nieuwe gebouwen is geworden.

‘‘De bal voor innovatie ligt vooral bij de opdrachtgever’’, zegt Trach. Die moet bepalen hoe duurzaam een gebouw wordt en of er ruimte is voor innovatie. Wil hij een goed ontwerp tegen de laagste kosten, of het meeste waar voor zijn geld? “Dat laatste heeft mijn voorkeur, dan krijg je de meeste innovatie.”

Bij een eerder ziekenhuisproject kreeg ze de opdracht: “Geef al het geld uit om het beste ziekenhuis voor ons te maken”. Dat deed ze met plezier. Het resultaat viel in de smaak. “De klant was verrukt. Hij kreeg meer dan hij had gevraagd. Als je zo dicht mogelijk bij het programma van eisen moet komen voor het minste geld, krijg je vaak teleurstellingen. De klant krijgt wat hij vraagt, niet meer. Woorden bepalen wat hij krijgt en niet wat het ontwerp had kunnen worden.”

Reageer op dit artikel