artikel

Het zijn net mensen

utiliteitsbouw

Het zijn net mensen

Alsof het zielige oude mensen zijn die vooral zorg nodig hebben, zo wordt er vaak over senioren gesproken. “Senioren zijn net mensen”, roep ik dan maar weer. Het is zo dom. In Amerika hebben ze heel goed begrepen dat deze groep het voor het zeggen heeft, ‘they are the economy’ zeggen ze zelfs.

Alle onderzoeken ten spijt worden senioren nog behandeld als een matig interessante doelgroep. Veel consumentenbranches hebben de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt, in de vastgoedbranche denken we echter vaak nog dat mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt allemaal snakken naar een appartement, dat ze niet meer werken en niets van internet snappen. De meeste senioren willen helemaal niet in een rusthuis. Ze willen genieten, midden in de samenleving staan en zichzelf ontplooien. De kinderen zijn de deur uit. Nu begint de tweede helft van hun leven, met meer tijd voor zichzelf en tijd om nieuwe mensen te leren kennen en met hen activiteiten te ondernemen.

In onze branche gaat het niet om de stenen. Of om alleen wonen of werken. Het gaat om leven! Dus ook bij senioren. In gesprekken en werksessies met senioren wordt duidelijk dat veel van hen graag samen wil leven met leeftijdsgenoten, maar ook dat wat zij willen er niet is. Zo’n leefomgeving is best lastig te realiseren, met leeftijdgenoten bij elkaar wonen is nog taboe in ons maakbare Nederland, zelfs als mensen er zelf voor kiezen. Voor senioren dan, bij studenten vinden we het heel normaal.

Dat is waarom Senior Smart Living, een leefconcept voor actieve senioren, is ontwikkeld met de kernwaarden verbinden, genieten en ontplooien als basis. We zien de laatste tijd positieve reacties. Gemeenten die senioren daadwerkelijk willen faciliteren en in co-creatie toekomst zien in zo’n waardevolle wijk, zodat er ook voor hen iets valt te kiezen. Laat senioren meedenken, zij hebben ook hun dromen. Het zijn tenslotte net mensen…

Yvonne van Mierlo, directeur Blauwhoed Studio bij BlauwhoedReageer op dit artikel