artikel

Glazen hotelsuite gaat jet-lag tegen

utiliteitsbouw

Een volledig glazen suite met warmtewerend E-control glas. Dat is de nieuwste vondst in de strijd om de gunsten van de welvarende globetrotter. Daglicht is goed tegen jet-lags en allerlei kwalen die aan het bioritme zijn gerelateerd. Wie na zijn vlucht uitrust in een lichttechnisch en klimatologisch geoptimaliseerde kas, komt sneller weer bij zijn positieven.

Dat is de gedachte achter de Photon Space, een ruimte van 45 vierkante meter die zijn eerste toepassing moet vinden op de daken van hotels.

Maar eigenlijk gaat de gedachte veel verder. Niet alleen de wereldreiziger is gebaat bij het blauwe licht dat ’s ochtends schijnt, maar ook de alcoholist, de schizofreen en de bipolair. Eigenlijk iedereen die wel een steuntje in de rug kan gebruiken bij het op peil houden van zijn dag- en nachtritme.

Want dat is de functie van Photon Space: het kasgebouw dat in eerste instantie de vorm aanneemt van een luxe hotelsuite, maar dat ook op allerlei andere manieren kan worden toegepast. “Ik heb het eerste exemplaar gebouwd op verzoek van bioritmespecialist Russell Foster”, vertelt managing director Charlie Sharman van het merk. “Ik wilde onderzoeken welk effect hij op proefpersonen kon bereiken als hij hun daglichtsituatie volledig kon controleren. We hebben een proef-Space gebouwd van 35 vierkante meter. Daarin is zeventien dagen geleefd. Uiteraard kun je niet zomaar testen op schizofrenen, maar voor jet-lags is het erg effectief. We kunnen een jet-lag verkorten van drie naar twee dagen. Dat is voor een vakantieganger niet zo belangrijk, maar wel voor een zakenman.”

Het volledig glazen kasgebouw wordt vervaardigd uit triple glas met een warmtewerende folie, die 63 procent van de zonnewarmte buiten houdt, terwijl het blauwe element in daglicht, het onderdeel dat het belangrijkst is voor het bioritme, volledig wordt doorgelaten. “Dit Amerikaanse glas haalt een u-waarde, van 0,6. Bijna passiefhuisniveau.”

Om warmtebruggen in de constructie te vermijden, wordt het glas van de huid met kit verlijmd op 8 meter lange, gekromde glazen dragers. De deur en een raampje zijn gevat in een aluminium frame, dat op zijn beurt aan de binnenkant van de constructie zit. “Zo vermijd je niet alleen warmteverlies, maar de constructie verzorgt ook een geluidsreductie van 85 procent voor gewone straatgeluiden.”

De suite wordt uitgerust met een lichtcomputer waarop programma’s pop kunnen draaien. “Russell Foster heeft een programma opgesteld tegen jet-lags, maar ook voor stressreductie. Je voert je data in en de computer berekent wanneer en hoe lang je het beste kunt slapen. Voor de nachtsituatie wordt het glas opaak (Saint Gobain Electrochromic, red.) Wanneer je daglicht nodig hebt, kan dit in theorie worden geregeld met het Hue-systeem van Philips. Maar in de praktijk ligt het meer voor de hand om te zorgen dat je je bioritme zo snel mogelijk aanpast aan de plek van bestemming. Je zult dus niet snel ’s nachts enorm veel licht aandoen.”

De suites staan op een stalen frame en zijn eenvoudig overal te plaatsen. Binnenkort gaat de proefsuite naar het Deense eiland Bornholm, waar wordt gebouwd aan het innovatieve hotel annex conferentiecentrum Green Solution House. “Intussen proberen wij een hotel in de buurt van Heathrow warm te laten lopen voor een van de grotere suites.”

 

 

Beeld: Photon Space.

Reageer op dit artikel