artikel

Vastgoedbeleggers hebben koudwatervrees

utiliteitsbouw Premium

Er staat momenteel acht miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Er zijn talloze oplossingen denkbaar om die leegstand enigszins terug te brengen. Maar dat vergt volgens Ton Kouwets in veel gevallen een veel flexibelere instelling van beleggers en een andere manier modernere manier van vastgoedbeheer.

Onlangs stelde Cobouw-verslaggever Mario Silvester in deze krant terecht vast dat de leegstand van kantoren geen uitzichtloze situatie is. Natuurlijk, met acht miljoen vierkante meter ofwel 746 voetbalvelden aan leegstaande kantoorruimte is het allesbehalve hosanna. Maar er zijn tegelijkertijd heel veel oplossingen om naast sloop wat met die beschikbare vierkante meters te doen.

Zo is er bijvoorbeeld een toenemende behoefte bij zelfstandige zonder personeel (zzp’ers) naar bedrijfshuisvesting. We kennen in bijna alle steden inmiddels wel de proeftuincomplexen. Kantoorgebouwen waar ondernemende starters met hun bedrijf beginnen. Maar inmiddels vragen vooral ook de gevestigde éénpitters in toenemende mate naar bedrijfs- en kantoorruimtes. Simpelweg omdat zij hun kennis met anderen zelfstandigen willen delen of een nieuwe stap in hun bedrijfsontwikkeling willen zetten. In veel gevallen zoeken zij ruimte in kleine tot middelgrote kantoorgebouwen van 2000 tot 5000 vierkante meter die flexibel in te richten zijn. De gebouwen moeten vooral een variëteit aan bedrijvigheid kunnen herbergen.

Het beheer van dit soort verzamelkantoren kan echter niet op dezelfde manier worden uitgevoerd zoals dat gebruikelijk was in de tijd van één gebruiker. Niet alleen moeten de voorzieningen als ICT en vergadercapaciteit voor meerdere gebruikers geschikt zijn. Ook de mate van serviceverlening moet een stuk sneller en op de ‘huid’ van huurders zijn afgestemd. En, niet geheel onbelangrijk, deze nieuwe ruimtezoekers houden niet van langlopende huurcontracten. Een huurcontract van drie maanden wordt niet zelden als een maximum gezien. Dit alles zorgt er echter voor dat veel beleggers met leegstaand vastgoed vaak terugdeinzen om van hun kantoor een verzamelkantoor te maken. Ze vinden het lastig en kostentechnisch niet interessant. En velen hopen nog tegen beter weten in dat er op een goede dag zich toch nog één grote gebruiker meldt.

Dat is jammer. Zeker omdat onze ervaring leert dat modern vastgoedbeheer voor beleggers hét antwoord is om leegstand in hun portefeuilles terug te dringen en met behoud van rendement. Misschien helpt het wel als het leeg laten staan van kantoren voor eigenaren financieel minder aantrekkelijk wordt gemaakt. Ik vermoed dat het dan ook snel afgelopen is met die koudwatervrees voor meerdere huurders in één gebouw en een moderne manier van vastgoedbeheer. En dan is de leegstand op de kantorenmarkt inderdaad niet meer zo heel uitzichtloos.

Ton Kouwets, partner Facility MPS

Reageer op dit artikel