artikel

Energiekosten motor voor aanpak zorgvastgoed

utiliteitsbouw Premium

Energiekosten motor voor aanpak zorgvastgoed
DIDAM - Verzorgende Diane begeleidt een oudere man met lopen in verzorgingshuis Meulenvelden. ANP XTRA ROOS KOOLE

Zorginstellingen hebben moeite om voor het noodzakelijk onderhoud en renovaties de financiële touwtjes aan elkaar te knopen. Om meer financiële speelruimte te vinden kunnen zorginstellingen ook naar hun energiekosten kijken, zo vindt Harmke Bekkema, programmamanager Energiesprong Zorgvastgoed.

Liefst een vijfde van alle zorginstellingen worstelt met de vraag hoe zij hun vastgoed op orde kunnen houden of brengen. Dit blijkt uit een recente enquête van werkgeversorganisatie Actiz onder haar leden. Banken zijn door strengere regelgeving minder bereid om zorginstellingen geld te lenen. Maar tegelijkertijd zijn investeringen in het vastgoed wel van belang om de intramurale zorg toekomstbestendig te maken.

Naar de overheid blijven wijzen heeft geen zin. Zorginstellingen moeten hiervoor zelf het initiatief nemen. Dat kan beginnen door naar de energiekosten te kijken. In de zorg wordt gemiddeld 150 euro per cliënt per maand aan energiekosten uitgegeven. Er zijn zelfs uitschieters naar 300 euro en meer bekend. Deze veel te hoge energierekeningen kunnen door zorginstellingen als investeringsmotor worden ingezet om het vastgoed te verduurzamen. Door een coalitie te sluiten met bouwpartijen, energie- en installatiebedrijven en integraal naar de energielasten en meerjaren onderhoudsplanningen te kijken, creëer je als instelling substantiële middelen om het vastgoed duurzaam te transformeren.

Het mes snijdt aan twee kanten. Immers, enerzijds wordt het vastgoed getransformeerd naar de toekomstige vraag en anderzijds worden de energiekosten naar nul op de meter teruggebracht. Het besef dat deze aanpak mogelijkheden biedt begint langzaam maar zeker bij zorginstellingen door te dringen. Bij Energiesprong Zorgvastgoed, het innovatieprogramma van Platform31, brengen we zorginstellingen en marktpartijen met elkaar in contact. Dit heeft er onder andere toe geresulteerd dat de Amsterdamse zorginstelling Amstelring samen met een consortium de komende jaren negen zorgcentra gaat verduurzamen. In de praktijk zien we bij veel zorgcentra helaas nog de nodige koudwatervrees om met marktpartijen zaken te doen. Toch zal het moeten. Wat dat betreft kan de conclusie van Actiz naar aanleiding van onderzoek als een flinke steun in de rug worden gezien. “Want linksom of rechtsom, er zal moeten worden geïnvesteerd.”

Harmke Bekkema

Projectmanager Energiesprong Zorgvastgoed

Reageer op dit artikel