artikel

Glazen muziekzaal wordt gesloopt

utiliteitsbouw Premium

Glazen muziekzaal wordt gesloopt

De glazen muziekzaal in de Beurs van Berlage is in 1989 gebouwd als de kleine concertzaal en repetitieruimte voor het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO). Pieter Zaanen en Kees Spanjers waren de architecten.

In de ogen van de huidige directie van de BvB is de zaal overbodig geworden, omdat het NedPhO vertrok naar de Majellakerk in Amsterdam. Het is door de vele happenings zoals voordrachten, symposia, prijsuitreikingen en persconferenties (onder meer voor de troonswisseling in 2013) een zeer bekende en geliefde ruimte geworden bij het publiek. De zaal heeft zeer goede akoestiek (Rob Metkemeijer) en was de eerste van een serie van vier glazen muziekzalen in Nederland met een goede akoestiek (Prinsenhof in Delft, Nieuwe Kerk en LJG Synagoge in Den Haag). Onlangs is er de atriumzaal in het Gemeentemuseum in Den Haag bijgekomen. Het is de eerste toepassing van constructief glas in Nederland: de 9 meter hoge glazen wanden bestaan uit 8 millimeter dunne voorgespannen glasplaten die aan elkaar hangen aan de bovenste boutverbindingen. Letterlijk een hangende gordijngevel. De eerste Nederlandse toepassing van Quattro-knopen, in een binnensituatie. De zaal is 9 tot 13 meter breed (plattegrond met cellobuik), 22 meter lang en 10 meter hoog in totaal. De zaal is niet of moeilijk buiten te gebruiken. Ik heb als constructief ontwerper veel moeite gedaan om de glazen zaal geadopteerd te krijgen voor een functie elders. Afmetingen, tijd en geld waren de obstakels. Er zijn nog weken voor een adoptie; vindt die niet voor de zomer plaats, dan wordt de zaal gesloopt en afgevoerd, argumenten aangaande vernietiging van kapitaal en cultuur ten spijt. Een prachtige glazen zaal voor lezingen en concerten gaat naar de schroothoop, ongeacht de politieke richtlijn van duurzaam ontwikkelen. Ik wil er niet bij zijn.

Reageer op dit artikel