artikel

Reddekuip en BAM in de finale

utiliteitsbouw Premium

Reddekuip en BAM in de finale

Vorige week maakte de Feijenoord-troika van wijze mannen bekend dat zij uit het aanbod van zeven inzenders met dertien plannen de ontwerpen van Reddekuip en BAM het best doorgewerkt en het meest belovend vindt.

Beide plannen gaan uit van het behouden van De Kuip, het vergroten, het upgraden en het al dan niet overdekken. Reddekuip groeide van een groep van verdedigers van De Kuip tot bedenkers en ontwerpers van de upgrading: van 50.000 naar 63.000 stoelen met betere voorzieningen voor de toeschouwers. Het bestaande dak omhoog gevijzeld voor een derde ring even dicht op het veld als de tweede ring, met goede zichtlijnen. En een vergrote binnenluifel boven alle zitplaatsen.

In bestuurlijke tegenwind werd er een begroting gemaakt van 117 miljoen euro. Al voor het gemeenteraaddebat van 11 juli 2013, waarbij B&W haar aanvrage van 165 miljoen euro moest intrekken omdat de gemeenteraad er niet mee zou instemmen, werd Besix als hoofdaannemer met zijn internationale expertise en de vestiging in Barendrecht ingeschakeld bij het consortium van Reddekuip. De ontwerpbegroting werd vervangen door een vaste aanbieding met plussen en minnen, van 141 tot 206 miljoen.

Juli 2013 was het bestuurlijke keerpunt voor het verlangen naar complete nieuwbouw. Reddekuip had een eerste slag gewonnen. Feijenoord herpakte zich met een transparante troika. De nadruk ligt nu op de exploitatie van het stadion, verwant aan die van de sportclub. Ook de financiering is van belang: dbmfo. Alleen de bestuursactiviteiten moesten nog worden ingevuld.

Daar stopt Reddedkuip even. Nu is de wens 70.000 zitplaatsen, een afsluitbaar dak en maximaal 200 miljoen, voorlopig. Dit wordt een transparante wedstrijd tussen Reddekuip en BAM. Over een maand de uitslag.

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel