artikel

Droom

utiliteitsbouw Premium

Droom

Afgelopen week was ik met ons Forum Woningbouw op bezoek bij projectontwikkelaar Timpaan. Jaap Zwart presenteerde een bijzonder project: de multifunctionele accommodatie de Boshoeve.

Het project is begonnen met een droom. Eva Toele droomde ervan om kinderen met een ziekte of beperking samen op te laten groeien met ‘gewone’ kinderen. Zij is jarenlang werkzaam geweest als pedagoge bij een academisch ziekenhuis. Zij ervaarde daar wat de drijfveer van zieke kinderen is om weer beter te worden: er weer bij kunnen en mogen horen! Daarvoor wilde zij een dagopvang creëren waar alle groepen gezamenlijk verkeren. Vanuit haar droom is zij aan de slag gegaan. Ze heeft partners gezocht, en uiteindelijk waren er genoeg om het gebouw daadwerkelijk te gaan realiseren.

Het gebouw is geworden zoals zij het zich voorgesteld had: een prachtige, duurzame accommodatie voor een mix van maatschappelijke en publieke functies. Maar dit ging niet vanzelf. Gedurende de ontwerp- en bouwfase zijn er vele momenten geweest waarop het heel spannend was. Elk bouwproject kent die momenten wel. De vraag is hoe er dan mee omgegaan wordt. Houdt iedereen vast aan zijn eigen stukje werk en zijn eigen deelverantwoordelijkheid? Of kunnen partijen echt samenwerken en tot een gezamenlijke oplossing komen die het uiteindelijk resultaat ten goede komt?

Bij de Boshoeve zijn partijen over hun eigen schaduw heengestapt. Onze vraag was wat de cruciale factor in dit proces was. Wat maakte nou het verschil? Het antwoord van Jaap Zwart: Eva maakte het verschil. Zij was zo overtuigd van haar droom, dat zij iedereen daar in mee kon nemen. Zij wist iedereen te richten op het resultaat: een mooi, duurzaam gebouw voor de kinderen. Met zo goedkoop mogelijke exploitatielasten, zodat het betaalbaar zou zijn voor de doelgroep. Alle mensen die meededen aan het project zijn er nu nog trots op. Trots dat zij mee hebben mogen werken aan de droom van Eva. Ik raad elke organisatie aan om ten minste één droomproject per jaar te realiseren. Ook al is het financieel rendement gering, de inzet en trots waarmee iedereen samenwerkt is onbetaalbaar.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel