artikel

De duurzame Kuip

utiliteitsbouw

De duurzame Kuip

De nieuwbouw voor Feyenoord struikelde in de Gemeenteraad in juli 2013. Ondertussen maken de supporters zich zorgen over de sportieve prestaties.

Ze wensen Feyenoord in de top drie. Goede sportieve prestaties van Feyenoord allereerst en daarna pas het stadion. Feyenoord dient te werken aan zijn relatie met de sport. Bobo’s leven niet langer in een autonome wereld. Anders was Doekle Terpstra ook niet opgestapt na de actie van Sven Kramer. Feyenoord kan beter redeneren vanuit de sportieve prestaties en daarvoor de financiële ruimte maken. Geen zware molensteen van financiering rond de nek, maar allereerst een groter spelersbudget genereren en alle aandacht voor het verbeteren van de sportieve prestaties.

De stichting Reddekuip zet zich nu in het tweede jaar in om een serieus bouwbaar en financierbaar voorstel te maken. De vrijblijvendheid voorbij. Geen vergelijkbaar ontwerp, maar een serieus voorstel. Met de zuinigheid waarin ook de originele bouw geschiedde in 1937. En de duurzaamheid die in de toekomst nodig is, gebruikmakend van het bestaande.

Het plan van Reddekuip is gebaseerd op dezelfde eisen als een nieuw stadion om de vergelijking met een nieuw stadion te kunnen maken, zonder dak, maar voor een derde van de prijs van nieuwbouw. Zodat er meer geld naar de sport kan. Geen enkel voetbalstadion kan financieel renderend gemaakt worden met 2 uur eredivisievoetbal per 2 weken. Ook nieuwbouw moet elke vijftien tot twintig jaar gerenoveerd worden, zie de Amsterdam Arena. De bouw kijkt uit naar werk, veel werk, maar duurzaamheid en een geliefd monument zijn solide overwegingen.

Er zal door Reddekuip en Besix een upgradingsteam van Rotterdamse bedrijven worden samengesteld. Zodat De Kuip 3.0 kan worden gepresenteerd als een Rotterdamse expertise en werkgelegenheid. Met een goed voorbereide financiering. Met zo’n upgrading kan de Kuip weer 25 jaar verder als een goed en swingend stadion, het meest bekende heksenketel in Nederland, het blijvende home van Feyenoord.

De gemeentelijke politiek heeft zich uitgesproken tegen een nieuw stadion. Het woord is aan de aandeelhouders en vrienden van Feyenoord en dan aan de commissarissen om hun zegeningen te tellen. Voor de Gemeenteraad is 30 miljoen garantie maar slechts een zesde deel van het struikelbedrag. De duurzaamheid, geholpen door de emotie, overwint tenslotte.

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel