artikel

‘Sensortapijt’ waakt over patiënten

utiliteitsbouw

Vloerbedekking met kunststof optische vezels in de rug waarschuwt verplegend personeel in een zorginstelling waar iemand is gevallen en niet meer zelf overeind kan komen. Dat is één van de toepassingen waaraan onderzoekers van de Manchester University hebben gedacht bij de ontwikkeling van hun detectortapijt. De sensors kunnen ook in wandbekledingen worden verwerkt. De vezels […]

Vloerbedekking met kunststof optische vezels in de rug waarschuwt verplegend personeel in een zorginstelling waar iemand is gevallen en niet meer zelf overeind kan komen. Dat is één van de toepassingen waaraan onderzoekers van de Manchester University hebben gedacht bij de ontwikkeling van hun detectortapijt. De sensors kunnen ook in wandbekledingen worden verwerkt. De vezels verbuigen wanneer ze worden ingedrukt. Daardoor verandert de intensiteit van het licht dat door de vezels schijnt. Elektronica op de uiteinden van de vezels zetten de verbuiging om in signalen. Software leidt uit de signalen af wat er aan de hand is. Artsen kunnen volgens de onderzoekers met een reeks van zulke metingen bepalen of een orthopedische operatie succes heeft gehad of dat iemand slechter gaat lopen. De elektronica zou zo gevoelig zijn dat het vroegtijdig de signalen van brand zou kunnen herkennen en waarschuwen voor overlopende baden.

Reageer op dit artikel