artikel

Gaat vastgoed vastfout?

utiliteitsbouw Premium

Gaat vastgoed vastfout?

Een paar weken geleden las ik dat er een nieuwe ontwikkeling was in de vastgoedwereld waarbij hele kantoorpanden worden opgekocht tegen een, laten we het noemen, zeer gereduceerd tarief en waarna deze panden voor een zeer schappelijke prijs worden verhuurd.

Dat deze kantoren soms wat minder representatief zijn schijnt de huurders niet erg te deren. Ook wel logisch. Als je als ondernemer aan het overleven bent liggen de prioriteiten niet bepaald bij een zeer representatief kantoorpand, maar ben je allang blij dat je ook deze maand weer je huur kan betalen. Dat dit grote problemen voor de verhuurders in de directe omgeving gaat opleveren mag duidelijk zijn. Zij zullen, willen zij nog huurders overhouden, ook hun huurprijzen drastisch moeten verlagen. Dat kunnen zij echter vaak niet omdat de hele financiering is gebaseerd op de hogere huren.

Rond dezelfde tijd was er in Delft een congres over Vastgoed. Ik heb het een beetje van de zijlijn aanschouwd maar wat me opviel was het bijna grenzeloze optimisme waarmee de diverse deelnemers zich profileerden. Als je niet beter wist was het met het vastgoed helemaal nog niet zo erg en lagen er vele kansen. De banen in de vastgoedwereld zouden voor het opscheppen liggen.

Het is natuurlijk goed om optimistisch te zijn en om juist in tijden van een economische crisis vooral ook de mogelijkheden te zien. Maar zijn we zo langzamerhand niet op het punt aangekomen dat het optimisme aan het ontaarden is in het onszelf en elkaar voor de gek houden. Is het vastgoed niet vastfout aan het worden ?

Misschien moeten we met z’n allen wel ons verlies nemen. Dat zal betekenen dat we een paar jaar bijna stoppen met bouwen en een flink aantal panden gaan afbreken. Het zal doorbijten zijn maar dan hebben we tenminste over een paar jaar weer een gezonde vastgoedmarkt. Het lijkt misschien wel een hele simpele oplossing, maar we hebben al genoeg complexe oplossingen gehoord die helemaal niet blijken te werken.

Martin W. Smit, Architect en voorzitter van Booosting

Reageer op dit artikel