artikel

Klimaatsysteem voor kindercrèche snel te installeren

utiliteitsbouw

In samenwerking met TNO ontwikkelen acht bedrijven een energiezuinig systeem dat het binnenklimaat van kinderdagverblijven verbetert. De onderdelen zijn eenvoudig te installeren, onder meer doordat geen luchtkanalen hoeven te worden gemaakt.

Het systeem is gebaseerd op via de gevel instromende frisse buitenlucht boven het plafond in de slaapruimte. De lucht wordt naar binnen gezogen door middel van een 6 watts lagedrukventilator en komt in de ruimte eronder via spleetjes tussen de plafondplaten en het draagframe. Hiervoor zijn speciale strips ontwikkeld. Voordeel van de spleettoevoer via stripjes is dat in bestaande situaties de plafondplaten kunnen blijven zitten.

De instromende lucht warmt volgens TNO-onderzoeker Piet Jacobs heel snel op, omdat deze zich mengt met de binnenlucht in het slaapvertrek. Via een geluidisolerend rooster in de tussenwand stroomt de frisse lucht door naar de speelruimte en de verschoonruimte, zonder tocht te veroorzaken. De lucht verlaat het pand middels mechanische afzuiging.

Het systeem kan worden aangebracht terwijl het verblijf gewoon in gebruik is. Dat maakt het zo geschikt voor dit soort gebouwen, die praktisch het hele jaar open zijn. Een ander voordeel is dat met het lagedruksysteem tot tweemaal zoveel geventileerd kan worden als vereist is volgens het Bouwbesluit.

Reageer op dit artikel