artikel

Permanent schoolgebouw binnen tien weken gereed

utiliteitsbouw

Jan Snel bouwt in Utrecht in een tijdsbestek van 9 tot 10 weken een schoolgebouw met een levensduur van circa veertig jaar. De bouwonderdelen worden zoveel mogelijk geprefabriceerd. Volgens de bouwer levert de modulaire methode een besparing op van 25 procent.

“De besparing zit hem in de tijdwinst en in het feit dat de school maar in beperkte mate gebruik hoeft te maken van vervangende huisvesting gedurende de bouw”, licht woordvoerder Patrick Beuker van de Montfoortse aannemer toe. Bij deze school is dat maar enkele maanden in plaats van doorgaans een jaar. Als derde voordeel noemt de bouwer de beperkte overlast voor buurtbewoners en gebruikers van de school.

Voor de bouw van de basisschool J. W. van de Meene maakt Jan Snel de betonnen vloerdelen en de wanden en het dak kant en klaar in de eigen fabriek. Na het heiwerk (afgelopen week werd de eerste paal geslagen) worden op een betonnen randbalk de vloersecties gemonteerd. Op de vloer verrijst het skelet van stalen kolommen. De wanden van de door JHK Architecten ontworpen school bestaan uit sandwichelementen met een Rc-waarde 5,0, die worden afgewerkt met Raficlad composiet gevelpanelen. Een volgens Beuker bijna onderhoudsvrije gevel, die uv-bestendig is.

De aannemer heeft gepland dat het gehele gebouw van 1447 vierkante meter over circa anderhalve week wind- en waterdicht is, waarna hij begint met het aanbrengen van de installaties en de verplaatsbare binnenwanden. De school, waarvan de aanneemsom 1.562.000 euro bedraagt, krijgt een binnenklimaat op basis van het frissescholenproject van de overheid. Een programma van eisen voor een gezond binnenklimaat bepaalt onder andere de keuze van de installaties. De school in Utrecht wordt voorzien van mechanische ventilatie in combinatie met lagetemperatuurvloerverwarming.

Renovatie

Woordvoerder Beuker benadrukt dat het om een permanent gebouw gaat, en dat dus ook de financiering wordt afgestemd op die levensduur. “Wat ook van belang is: bij een permanent gebouw vindt na ongeveer vijftien jaar een totale renovatie plaats. Met dit systeem worden alleen de noodzakelijke esthetische elementen vervangen.” De te vervangen onderdelen zijn volgens Beuker geschikt voor recycling. Zeker de helft van de onderdelen zou na veertig jaar kunnen worden hergebruikt.

Reageer op dit artikel