Woningmarktproblemen? Jan Snel weet de oplossing wel

Woningmarktproblemen? Jan Snel weet de oplossing wel
Jan Snel bouwt permanente huizen, alleen op een andere manier geproduceerd.

Vraag Harry van Zandwijk, CEO van modulair bouwer Jan Snel, op de man af wat hij als belangrijkste oplossingen ziet voor de actuele woningmarktproblemen, dan is zijn antwoord: standaardiseren, fabrieksmatig modulair en circulair bouwen en gebruik maken van het kortere bouwvergunningtraject. Belangrijk is ook, dat de woningbouwcorporaties meer dan ooit gezamenlijk gaan optrekken.

Harry van Zandwijk heeft het al vaker gezegd, maar het is nu urgenter dan ooit: “We moeten in Nederland echt anders gaan bouwen als we de uitdagingen die we hebben het hoofd willen bieden.” Om bij het begin te beginnen: waarom moet er zoveel tijd en geld verloren gaan doordat bijna elk woningbouwproject in ons land opnieuw wordt ontworpen? “Waarom zetten we niet door het gehele land dezelfde woningen neer? Als we kiezen voor een handvol woningtypes met enkele vaste oppervlakken, dan kunnen we snel en efficiënt, want gestandaardiseerd, aan de immense vraag voldoen. En die woningen gaan echt niet allemaal op elkaar lijken, want qua inrichting en gevelinvulling zijn er legio mogelijkheden om je te onderscheiden.”

Harry van Zandwijk, CEO van modulair bouwer Jan Snel.

Maar er is volgens Harry nog iets anders hard nodig: “Wanneer de woningcorporaties hun krachten zouden bundelen en op deze manier gebruik gaan maken van de voordelen van fabrieksmatig, modulair en circulair bouwen, dan is een jaarlijkse bouwproductie van 80 tot 100.000 woningen ook bij een tekort aan bouwvakkers nog steeds haalbaar.”

Traditioneel versus modulair

De vraag die Harry als CEO van Jan Snel regelmatig krijgt is: “Kunnen we traditionele bouw vervangen door modulaire bouw?” Het antwoord op die vraag is een volmondig ja. “We moeten met z’n allen gaan beseffen, dat modulaire bouw zoveel meer voordelen biedt dan traditionele bouw. Wij willen dit dan ook graag laten zien: geen woorden, maar daden. In Montfoort hebben we recent het ‘Experience Center’ geopend. Daar kunnen woningcorporaties, (project)ontwikkelaars en anderen zelf ervaren hoe goed de geïndustrialiseerde bouw is geworden. We laten ze alles zien: van het proces in de fabriek, de verschillende oplossingen tot aan de fraaie eindproducten.” (zie kader).

Hoogwaardige manier van bouwen

De fabrieksmatige modulaire bouw heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is uitgegroeid tot een hoogwaardige manier van bouwen. De in de afgelopen jaren door Jan Snel gerealiseerd projecten zijn daarvan evenzovele voorbeelden. Sterker nog: aan de buiten- en binnenkant is vaak niet eens te zien dat het om modulaire bouw gaat.

We moeten met z’n allen gaan beseffen, dat modulaire bouw zoveel meer voordelen biedt dan traditionele bouw”

“Het mooie is dat deze vorm van geïndustrialiseerd bouwen zich de komende jaren verder blijft ontwikkelingen en als slimme oplossing dus alleen maar slimmer wordt. Automatisering en robotisering worden daarbij ingezet om het bouwproces te versnellen. Is de verhouding mens-robot in onze fabriek nu nog 70-30, over enkele jaren moet dat 60-40 zijn. Waarom? Omdat standaardisatie en automatisering van het bouwproces in de fabriek niet alleen zorgen voor minimale foutmarges, ze maken het ook mogelijk om de productie verder op te schalen. En niet te vergeten: ze maken het bouwen ook een stuk goedkoper. Het zijn dit soort slimme innovaties die de ontwikkeling van modulaire bouw de komende jaren blijven aanjagen. Gelukkig maar, want we hebben die innovaties hard nodig als we de gevraagde woningbouwproductie willen realiseren.”

Veel korter vergunning traject

Modulair bouwer Jan Snel is groot geworden met de realisatie van tijdelijke projecten. Die zijn steeds fraaier en completer geworden en hebben een groot voordeel: de bouwvergunning is snel te verlenen. Dat kan wel eens de opening bieden om Nederland in hoog tempo van (starters)woningen te voorzien. Gemeenten hebben dan vijftien jaar de tijd om te bekijken of ze zo’n tijdelijk project misschien een permanente vergunning willen geven. “Technisch staat niets dat in de weg,” aldus Harry, ‘’want onze modulaire woningen voldoen op alle punten aan het bouwbesluit en gaan net zo lang mee als traditionele woningen. We bouwen permanente huizen, alleen op een andere manier geproduceerd.’’

Experience Center toont actuele huisvestingsoplossingen

Jan Snel heeft bij het hoofdkantoor en fabriek in Montfoort een Experience Center geopend. Daar kunnen bezoekers op ware grote o.a. een grondgebonden woning, appartement en studentenkamer bekijken. Daarmee biedt de modulair bouwer ze op één locatie inzicht in actuele huisvestingsoplossingen. “De modulaire bouw is een passende oplossing voor de woningnood en in het Experience Center kunnen al onze modelwoningen worden bezocht en bekeken”, legt Harry van Zandwijk uit. “Woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeentes en andere betrokkenen in de bouwsector kunnen de woningen ook daadwerkelijk betreden. De levensechte modelwoningen zijn namelijk volledig ingericht. Bezoekers zien binnen één oogopslag alle mogelijke huisvestingsoplossingen op dezelfde locatie. Ook ervaren ze hoe we te werk gaan en ontdekken ze welke hoogwaardige materialen we dagelijks (her)gebruiken.”

Dit artikel is gesponsord door Jan Snel.