Industrieel bouwen: met prefab kan alles in één keer goed

Industrieel bouwen: met prefab kan alles in één keer goed
Door met eigen prefab systemen aan te sluiten op de productieprocessen van de systeembouwers vergroot Vilton industrieel bouwen.

Industrieel bouwen helpt door de tijdwinst niet alleen mee om het woningtekort op te lossen, maar verhoogt ook de bouwkwaliteit. In nauwe afstemming met prefab bouwers, aannemers met concept woningen en leveranciers van prefab elementen biedt Vilton oplossingen die naadloos aansluiten bij hun systemen en methodieken. "Zo kunnen we het in één keer goed doen", zegt operationeel directeur Bert van den Brink.

Als leverancier van producten en systemen op het gebied van waterkeren, afdichting, bekisting, dilatatie, opleggen en akoestiek is Vilton een essentiële speler binnen de bouwkolom. “Als deze systemen niet in een bouwproject worden verwerkt, is een gebouw niet lucht- en waterdicht, ontstaan er scheuren in en is de akoestiek niet optimaal”, stelt commercieel directeur Alexander de Vries.

Meedenken

Omdat deze systemen ook nog eens worden aangebracht op plekken waar je eigenlijk niet meer bij kan als een gebouw eenmaal klaar is, wil Vilton als toeleverancier al in een vroegtijdig stadium worden betrokken. Zo kan het bedrijf tijdig meedenken over de beste oplossing. Inmiddels gebeurt dat steeds vaker. Waar Vilton vroeger pas werd ingeschakeld als de bouw al gaande was, is dat nu al in de voorfase. De oplossingen die Vilton bedenkt, kunnen dan direct in het BIM-model van de opdrachtgever worden opgenomen. Het bedrijf heeft inmiddels voor meerdere bouwers van concept-woningen prefab systemen ontwikkeld die ze al in de fabriek kunnen integreren in hun producten. Hoewel die systemen overeenkomsten vertonen, zijn ze allemaal net weer wat anders omdat de concept-woningen van de aannemers immers sterk verschillen.

De komst van de Wkb vergroot de noodzaak om de kwaliteit te verbeteren.”

Prefab binnen prefab

Deze werkwijze van Vilton bespaart tijd, omdat producten niet meer tijdens de assemblage op de bouwplaats worden aangebracht. De Vries: “We hebben gekeken naar de detailleringen in de concept-woningen, naar aansluitingen en naar de manier waarop de waterkering en luchtdichting in elkaar zitten. Op basis daarvan hebben we systemen gemaakt die de aannemers weer geprefabriceerd kunnen gebruiken in hun producten. We noemen dat ‘prefab binnen prefab’, waardoor aannemers niet alleen de bouw, maar ook hun eigen bedrijfsprocessen kunnen versnellen. Daar kunnen we een grote rol in spelen.”

Goede voorbeelden zijn de prefab loketten voor waterkerende afdichting van de spouw die Vilton al enige tijd levert. Deze worden machinaal gemaakt en kant-en-klaar aangeleverd, zodat prefab bouwers ze meteen in hun eigen fabriek kunnen verwerken. Het knippen en plakken op de steiger is hiermee voorbij! Door met eigen prefab systemen aan te sluiten op de productieprocessen van de systeembouwers vergroot Vilton industrieel bouwen, zegt Van den Brink. Het versnelt de bouwtijd, voorkomt faalkosten en verbetert de kwaliteit van de woning.

“Je maakt een extra kwaliteitsslag.” De komst van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) vergroot de noodzaak om de kwaliteit te verbeteren.

Conflicterende materialen voorkomen

Goede oplossingen bedenken vergt niet alleen afstemming met de systeembouwers, maar ook met aannemers en andere toeleveranciers van prefab elementen. Denk bijvoorbeeld aan de producenten van wanden, kozijnen en vloeren. Door met deze partijen afspraken te maken, wil Vilton voorkomen dat zijn systemen niet goed aansluiten op de prefab elementen van andere bedrijven en zelfs conflicteren. Dat kan immers leiden tot ongewenste effecten, zoals een lucht- of waterdichting die niet meer in orde is.

De komende jaren zal industrieel bouwen alleen maar een hogere vlucht gaan nemen”

“Aannemers en prefab leveranciers realiseren zich dit vaak onvoldoende”, constateert Van den Brink. Je kunt het volgens De Vries beter aan de voorkant goed regelen in plaats van het wiel steeds opnieuw uit te vinden. “We kijken het liefst hoe we samen in één keer een goed concept kunnen neerzetten en dat elke keer verfijnen en bijstellen, zodat we er langere tijd mee kunnen doen.”

Vergroenen van eigen producten

De komende jaren zal industrieel bouwen alleen maar een hogere vlucht gaan nemen en zullen nog meer aannemers eigen conceptwoningen ontwikkelen, verwachten ze bij Vilton. Dat leidt tot minder faalkosten, minder transportbewegingen en minder verpakkingen op de bouwplaats. Al met al dus ook een duurzamere manier van werken. Gaat het om duurzaamheid, dan zet Vilton daarnaast in op het vergroenen van de eigen producten. Zo gebruikt het bedrijf uit Lelystad al jaren loodvervangers met een uitstekende LCA, produceert het akoestische panelen van gerecyclede petflessen en wordt er gewerkt aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een milieuvriendelijke lijm.

Vilton in het kort

Vilton ontwerpt en levert producten voor de bouw-, infra- en betonsector op het gebied van waterkeren, afdichting, bekisting, dilatatie, opleggen en akoestiek. De bouwmaterialenproducent levert naast prefab systemen en oplossingen ook maatwerk. Vilton beschikt over engineers en adviseurs om mee te denken over het ontwerpen van luchtdichte, energiezuinige, scheurvrije gebouwen met een optimale akoestiek. Eigen monteurs kunnen de oplossingen en systemen vervolgens monteren. Vilton maakt deel uit van de Vlint Holding en is gevestigd aan de A6 in Lelystad. Het bedrijf beschikt op die locatie over een kantoor en een warehouse met eigen productiefaciliteiten voor het ontwikkelen, produceren en logistiek verwerken van hoogwaardige bouwmaterialen en -systemen.

Dit artikel is gesponsord door Vilton.