Kelder waterdicht maken vraagt om duurzame en professionele aanpak

Kelder waterdicht maken vraagt om duurzame en professionele aanpak

Lekkage in kelders onder woningen is een veelvoorkomend probleem. Verschijnselen die gepaard gaan met het veranderende klimaat van de afgelopen decennia dragen hier fors aan bij. Een fluctuerend grondwaterpeil, dat ontstaat door forse en hevige regenbuien en het verzakken van de bodem, kan problematisch worden voor de constructie van je woning.

“Lekkages in ondergrondse ruimtes moeten vrijwel direct aangepakt worden om te voorkomen dat de woning aanzienlijke schade oploopt”, zegt Van Es, directeur-eigenaar van Vochtweringdirect.nl, onderdeel van Direct Professioneel Onderhoud B.V. “Waterdicht maken van je kelder vraagt om een professionele aanpak voor een duurzaam waterdicht maken van een kelder. Hierbij spelen de juiste materialen, middelen, vakkennis en jarenlange ervaring een cruciale rol”, legt hij uit.

Diepgaand onderzoek

Vochtweringdirect.nl zorgt voor een professionele aanpak van het waterdicht maken van een kelder. “Hiervoor hanteren wij duurzame, technisch innovatieve methoden waarmee een kelder minstens tien jaar waterdicht blijft.” Van Es legt uit dat Vochtweringdirect.nl inmiddels 25 jaar ervaring heeft in het waterdicht maken van kelders. “Wij weten inmiddels dat de applicaties die we toepassen, bij verschillende constructies wellicht levenslang kunnen standhouden.” De woningeigenaar krijgt tien jaar waterdichtgarantie op het waterdicht maken van zijn kelder.

Bij een kelderlekkage wordt eerst diepgaand onderzoek verricht naar de oorzaak van het probleem. “Zodra dit in kaart is gebracht, pakken we het waterdicht maken van de kelder gericht aan.” Van Es legt uit dat lekkages in kelders en souterrains verschillende oorzaken kunnen hebben. “Veelvoorkomende problemen worden veroorzaakt door een wisselende waterdrukbelasting door fluctuerend grondwaterpeil, hemel- en zakwater of door achterstallig onderhoud of verzakking van het pand”, zegt Van Es.

Grondwaterpeil

Een groot deel van Nederland onder de zeewaterspiegel. Het grondwaterpeil bevindt zich over het algemeen binnen twee meter onder het maaiveld. “Hierdoor is het grondwaterpeil hoog in de meeste gebieden in Nederland.” Het grondwaterpeil kan overigens regelmatig fluctueren, bijvoorbeeld als het flink heeft geregend. In periodes van droogte, zakt het grondwaterpeil weer.

Vochtweringdirect.nl zet technische innovaties, 25-jaar ervaring en vakkennis in ”

Door de extreme droogteperiodes die de afgelopen drie jaar voorkwamen in Nederland, is het grondwaterpeil enorm gezakt. Met name onder versteende gebieden, zoals steden en industrieterreinen, fluctueert het grondwaterpeil met enige regelmaat. “In de grote steden, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zie je vaak vochtproblemen ontstaan in kruipruimtes, kelders en souterrains”, zegt Van Es.

Stedelijke gebieden kampen vaak met wateroverlast na een forse regenbui. Het regenwater kan niet wegstromen, omdat het rioleringsstelsel de piekbelasting niet aankan. Het water blijft in plassen staan en blijft het grondwaterpeil hoog. Als het gebouw in een gebied staat waar het grondwaterpeil wisselt, wisselt de waterdrukbelasting mee. Hierdoor kunnen de funderingen van een gebouw en buitenmuren van de kelder of souterrain beschadigd raken, met desastreuze gevolgen voor een gebouw.

Onderhoud

Ook slecht onderhoud aan gemetselde funderingen en buitenmuren kunnen lekkage veroorzaken. “Stenen worden broos en brokkelen af, waardoor lekkages ontstaan”, geeft Van Es aan. “Ook betonnen kelders zijn niet per definitie waterdicht. Lekkage kan namelijk ook ontstaan door grindnesten of door scheurvormen en watervoerende scheuren, die extra worden belast door toenemende waterdruk bij een stijgend grondwaterpeil.”

Van Es geeft aan dat lekkage ook kan ontstaan door zakwater, dat ontstaat uit regenoverslag. Het water zakt in de muren naar beneden en komt terecht in andere delen van een gebouw, bijvoorbeeld gevels en schoorstenen. “Als dit water niet wordt afgevoerd, lekt het naar een kelder of souterrain, die hierdoor onder water komen te staan.”

Waterdicht maken

“Als een kelder of souterrain langdurig onder water staan, lopen deze ruimtes schade op. Ze zijn hiervoor immers niet gebouwd. Als een kelder niet waterdicht wordt gemaakt, heeft dat consequenties voor het hele gebouw”, stelt Van Es vast. “ is meestal niet te voorkomen. De beste aanpak om een kelder waterdicht te maken is een professionele aanpak. Voordat we aan de slag gaan, onderzoeken we vooraf nauwkeurig wat de oorzaak is van de lekkage.”

Vochtweringdirect.nl maakt kelders waterdicht door de gevel te injecteren met een milieuvriendelijke en vochtwerende gel. “Dit is een unieke injectievloeistof, die als beste is getest en blijvende bescherming biedt voor een waterdichte kelder”, zegt Van Es. Deze gel is een combinatie van onder meer polymeren en harsen, die door Vochtweringdirect.nl zelf is samengesteld.

Beste materialen en bewezen technieken

Om de gel te kunnen injecteren, worden in de muren van de kelder of souterrain op plintniveau per strekkende meter zes tot zeven gaten geboord. Vervolgens wordt het vochtwerende middel onder hoge druk in de gaten geïnjecteerd. “Als deze gel is geïnjecteerd, zet het uit en verzadigt het de stenen in de muur, die hierdoor geen vocht meer kunnen opnemen. Op deze manier wordt de volledige buitenwand aangepakt.”

Omdat de gel flexibel blijft, is deze in staat om bewegingen van de ondergrond op te vangen. Zodra de gel in de muur is toegepast, krijgt de binnenzijde van de muur een beschermlaag. Na drie tot vier weken worden de wanden verder afgewerkt met een compatible afwerklaag. “We werken al 25 jaar op deze manier. Het is belangrijk om de beste materialen en bewezen technieken toe te passen voor een optimaal waterdicht resultaat”, zegt Van Es.

Lees ook: Kelder lekkage als oplossing voor een lekkagevrije kelder of souterrain enDuurzame aanpak bij optrekkend vocht in buitenmuren op gemetselde fundering.

Dit artikel is gesponsord door Direct Professioneel onderhoud B.V. / Vochtweringdirect / Ontvochtigerdirect / Isolatiedirect.