video

Nieuwe wissel moet verkeer op spoorweg veiliger maken

infra

Nieuwe wissel moet verkeer op spoorweg veiliger maken

Onderzoekers van de Britse Loughborough University zeggen met de Repoint een spoorwegwissel te hebben ontwikkeld die veiliger en sneller werkt dan conventionele spoorwegwissels.

Wissels laten treinen van richting veranderen. Dat doen ze door stukken spoorstaaf heen en weer te bewegen. Soms hapert die beweging en kunnen treinen ontsporen. Sensoren en aanvullende technieken moeten tijdig waarschuwen dat een wissel niet goed staat. Dat maakt wissels naar de mening van de wetenschappers duur en bewerkelijk en beperkt het aantal treinen dat over een wissel kan rijden.

De Repoint corrigeert zelf een verkeerde beweging met een gepatenteerd mechaniek. Zou het wissel halverwege de beweging haperen dan zet het systeem zichzelf vast in een veilige positie zodat een passerende trein er niet op ontspoort. Het nieuwe wissel heeft geen bewegende ‘tongen’ zoals de conventionele wissels. De ‘afslagen’ die de trein van richting doen veranderen zijn gefixeerd. Het spoor is ter hoogte van het wissel onderbroken. Het is in feite de spoorbaan die langs het wissel beweegt. Dat gebeurt met een meervoudige aandrijving. Deze doet daar volgens de onderzoekers maximaal een seconde over.

Video over de Repoint 

Bron: Loughborough University.

Reageer op dit artikel