video

Instabiliteit oorzaak omvallen kranen met brugdek

infra

Instabiliteit oorzaak omvallen kranen met brugdek

Twee kranen met als last het nieuwe dek van de Julianabrug in Alphen aan den Rijn zijn gistermiddag omgevallen. Het ontbrak de pontons waarop de mobiele kranen stonden aan stabiliteit. Dat valt op te maken uit de foto’s en films op verschillende media.

Richard Krabbendam, expert zwaar transport bij Jumbo Shipping en opleider van uitvoerders in de kraanverhuurbranche bij SBW/Fundeon, stelt volgens RTL Nieuws dat de aannemer van het werk in Alphen aan den Rijn ‘amateuristisch’ te werk ging. Het contract is een jaar geleden door Burgemeester en Wethouders van Alphen aan den Rijn gegund aan de combinatie Mourik Infra/BSB Staalbouw uit Groot-Ammers en Bergum.

Krabbendam: “Het is amateurisme, als ik me heel voorzichtig uitdruk. Twee kranen op een ponton, het kan wel, maar dan moet je goed weten wat je aan het doen bent.” Zijn voorlopige conclusie op basis van beelden voorafgaand aan het omvallen van de kranen: “Ze draaiden te snel, waardoor het ponton scheef ging hangen. Ze hadden onmiddellijk moeten stoppen.”

Drie instabiele pontons

Op beelden vanuit een helikopter zijn echter drie pontons te zien. Twee liggen in het verlengde van elkaar en een kleiner ponton daarnaast. Op het laatste is het brugdek aangevoerd. Uit de beelden valt op te maken dat kennelijk geen van de pontons is gestabiliseerd. Ze konden schommelen en schuin gaan staan, waarna de kranen met hun last omvielen. Enkele gebouwen zijn daardoor volledig verwoest. Op beelden is te zien dat met twee kranen op twee ongestabiliseerde pontons in het verlengde van elkaar het nieuwe dek werd gehesen. Dat kon bijna niet goed gaan. In ieder geval was het risico zeer groot en de mogelijkheid gering om de ramp, eenmaal begonnen, nog te stoppen. 

Video: Helikopterbeelden Alphen aan den Rijn, Kraanongeluk

Bron: HoLLanDs BESTE.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

De burgemeester van Alphen aan den Rijn heeft haar vakantie onderbroken. Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn naar Alphen aan den Rijn gegaan voor een verkennend onderzoek. Projectleider Johan den Ouden zegt volgens Dichtbij nog niet te weten wat mis is gegaan. “Op dit moment gaat al onze aandacht naar het verlenen van hulp aan de slachtoffers”, aldus Den Ouden. De medewerkers van de combinatie zijn voorzover bekend ongedeerd gebleven. 

Lees verder over het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn: Wat we nu weten over de Julianabrug en Reacties op kraanongeluk: ‘Omgevingsveiligheid staat al jaren onder druk’ 

Video

Reageer op dit artikel