video

Restwarmte uit haven Rotterdam naar Zuid-Holland

infra Premium

Restwarmte uit haven Rotterdam naar Zuid-Holland

Zuid-Holland krijgt een netwerk van warmteleidingen die worden verwarmd met restwarmte van de Rotterdamse industrie. Hiermee worden huishoudens, industrie en kassen met elkaar verbonden.

Bij de voorbereidingen om tot het warmtenetwerk te komen, werken de gemeenten Den Haag, Delft, Westland en Rotterdam samen. Dat blijkt uit informatie van de provincie Zuid-Holland.

Bij het project, dat Warmterotonde heet, hebben zich 25 partijen aangesloten. Volgens de Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (haven en duurzaamheid) wordt het warmtenetwerk geleidelijk over de Rotterdamse regio uitgebreid. Vorig jaar werd het zuidelijk deel van de havenstad op het netwerk aangesloten en inmiddels is ook de aansluiting met het noorden van de stad een feit.

Het complete stadsverwarmingsnet van Rotterdam is nu aangesloten op restwarmte uit de haven. “Daarmee verduurzamen we in één keer de warmtevoorziening voor een groot deel van Rotterdam”, zegt Langenberg. “Maar onze industrie kan nog veel meer leveren.” In de nabije toekomst begint de levering van restwarmte aan het Westland en aan Delft en Den Haag. Hiermee wordt zowel de glastuinbouw als de haven duurzamer. Het is de bedoeling om uiteindelijk heel Zuid-Holland op het warmtenetwerk aan te sluiten. De provincie is dan minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals gas uit Groningen en Rusland. Ook wordt de uitstoot van schadelijke stoffen voorkomen.

Na verloop van tijd moet de energie niet uitsluitend afkomstig zijn uit de Rotterdamse haven, maar zullen ook andere duurzame warmtebronnen worden gebruikt. Verder staat het transport van CO2 naar de Westlandse kassen op het programma. De planten in de kassen hebben het nodig en de haven moet het kwijt, zo licht de provincie toe.

Video: Warmterotonde provincie Zuid-Holland

Bron: marcovst.

Video

Reageer op dit artikel