video

Presentatie conceptenbibliotheek

infra Premium

De projectorganisatie CB-NL, ingesteld door de Bouw Informatie Raad (BIR), presenteert binnenkort een aanzet voor een conceptenbibliotheek. Dit ‘digitale woordenboek’ zal via het web gratis ter beschikking komen voor iedereen in de gww, b&u en geo-branche.

De conceptenbibliotheek (CB-NL) biedt een gestandaardiseerde taal voor de hele bouwsector en moet verwarring en miscommunicatie voorkomen bij het werken met bouwinformatiemodellen (BIM). Een ‘sneak preview’ van het digitale woordenboek vindt op 20 november plaats tijdens het internationale GeoBIM-congres in Amsterdam. Organisaties zoals Crow en Bris laten dan zien hoe zij CB-NL gaan inpassen in hun standaarden en producten. Opdrachtgevers zoals Rijkswaterstaat, ProRail en het Rijksvastgoedbedrijf kondigen aan dat ze CB-NL gaan voorschrijven.

Duizenden concepten

“De bibliotheek omvat duizenden concepten. Een voorbeeld is een deur. Door daar kenmerken aan te verbinden zoals materiaal, brandwerendheid en draairichting ontstaat een object, dat bruikbaar is in een BIM”, legt Beyke Goris van CB-NL uit.

“Aan CB-NL hebben zich al zo’n veertig partijen verbonden. Ook de softwarehuizen zijn erbij betrokken. Zij kunnen hun objectenbibliotheken afstemmen met de conceptenbibliotheek. Gebruikers hebben niet in de gaten dat hun software CB-NL gebruikt. Het zit als het ware onder de motorkap.”

Een van de voorlopers van CB-NL was Cheops, ontwikkeld voor de GWW maar nooit toegepast. Een andere is Stabu Lexicon voor de B&U. “Beide waren hun tijd vooruit. Ze worden geïntegreerd in CB-NL”, aldus Goris.

De Bouw Informatie Raad besloot twee jaar geleden een conceptenbibliotheek op te zetten. CB-NL maakt het ‘bim men’ in de keten mogelijk. “De bibliotheek wordt gratis ter beschikking gesteld. Maar hij kan veel geld opleveren voor de hele sector”, bevestigt Goris. “CB-NL is nu nog een projectorganisatie van de BIR. Vanaf 2015 wordt het een beheerorganisatie.”

Video: Wat en hoe van de CB-NL

Bron: CB-NL Live.

Video

Reageer op dit artikel