Acute stofoverlast duurzaam en kostenefficiënt bestrijden

Acute stofoverlast duurzaam en kostenefficiënt bestrijden

Stuifbestrijding is zeker in deze droge tijden een belangrijk issue in de infra sector. Een Nederlands bedrijf biedt een duurzame lange termijn oplossingen tegen bodemstof. En het bespaart nog kosten ook.

Het gaat om Nodust Infra, een gemodificeerd bio polymeer op basis van lignine. "Opwaaiend zand veroorzaakt stofproblemen. Nodust-Infra is een biologisch afbreekbaar stofbestrijdingsmiddel dat volledig wateroplosbaar is. Het bindt fijne stofdeeltjes tot grotere eenheden waardoor ze in gebonden toestand op de grond blijven liggen", aldus Wolter Rattink van LignoStar International BV.

De specialist op het gebied van biologisch afbreekbare stuifbestrijdingsmiddelen ontwikkelde het product 25 jaar geleden voor de landbouwsector, als alternatief voor drijfmest. Rattink: "Onderzoek heeft uitgewezen dat de fijnstofuitstoot met 30 procent kan worden teruggebracht door het binden van bodemstof. Nodust Infra is een milieuvriendelijke en goedkope oplossing voor het stofprobleem en het kost slechts een paar cent per vierkante meter.” Het bedrijf ontdekte al snel dat een ook uitstekende oplossing is bij grote infraprojecten. Wereldwijd wordt het Nederlandse product inmiddels ingezet als duurzame bestrijder van stof. Van de bermbehandeling bij de gemeente Someren tot aan Braziliaanse goudmijnen.

Kurkdroog
De duurzaamheid zit er natuurlijk in dat het om een biologisch, afbreekbaar, product gaat. Maar de meerwaarde is ook af te lezen in het watergebruik. Zeker ten opzichte van traditionele methoden van veel sproeien biedt dit product van eigen bodem een enorm voordeel: er is veel minder water nodig. Hoeveel water precies is net als bij de gangbare methoden natuurlijk erg weersafhankelijk. Rattink: "Het is nu kurkdroog. Ik verwacht dat we met Nodust Infra het waterverbruik voor stuifbestrijding met circa 90% kunnen reduceren. Normaalgesproken zal een waterbehandeling tegen bodemstof vele malen herhaald moeten worden omdat het water direct opdroogt.

Met Nodust droogt het sproeiwater weliswaar nog steeds op, maar doordat er een biologisch afbreekbare film op de bovengrond wordt gevormd, heeft de wind geen kans meer. Afhankelijk van de dosering, de weersomstandigheden en het verkeer, kan Nodust Infra een bodem enkele weken tot maanden stofvrij houden. Doordat het product eenvoudig met conventionele apparatuur toegepast kan worden, geeft het de eindgebruiker grote flexibiliteit. Hierdoor kan men direct actie ondernemen op de bouwplaats bij droge omstandigheden met veel wind. Naast de oplossing voor het stofprobleem worden hiermee dus ook water, kosten en manuren bespaard.

Paleispark Het Loo
Naast bouwplaatsen en dagbouwmijnen heeft Nodust Infra zijn nut ook in de publieke ruimte bewezen. Elke dag worden de wegen van PaleisPark Het Loo in Apeldoorn intensief gebruikt. Wanneer het warm en droog weer is, hebben de wegen de neiging om stoffig te worden. De bezoekers die er lopen en de werknemers die in de tuinen van het park werken kunnen hier veel overlast van ondervinden waardoor een onwenselijke situatie ontstaat.

De uitdaging voorhanden was om een duurzame en efficiënte oplossing te vinden voor de stofproblemen in het park. Het stof moet zoveel mogelijk aan de grond gebonden blijven in plaats van te verstuiven. Naast een milieuvriendelijke oplossing werd uiteraard ook gezocht naar een die kostenefficiënt is. Een uitdaging die LignoStar graag aanging voor het koninklijke paleis. Met NODUSTInfra is de wegstabilisatie nu zo effectief dat er voor het gehele zomerseizoen een oplossing gevonden is. Het milieu ondervindt geen enkele belasting en er wordt royale kostenbesparing op water, arbeid en uitrusting gerealiseerd.