partner nieuws

Terex showt tractorkraan Franna AT-40

infra 22

Mateloos populair ‘Down Under’ (Australië en Nieuw Zeeland) zijn de gelede tractorkranen, ook wel populair Franna’s genoemd, naar de meest succesvolle producent van dit soort ‘pick-and-carry’ kranen. Zoals de naam al suggereert kunnen deze machines met last verrijden. Onze medewerker Dirk Knoester legt uit: Dit soort kranen is een doorontwikkeling van machines die veelal boeren […]

Terex showt tractorkraan Franna AT-40

Mateloos populair ‘Down Under’ (Australië en Nieuw Zeeland) zijn de gelede tractorkranen, ook wel populair Franna’s genoemd, naar de meest succesvolle producent van dit soort ‘pick-and-carry’ kranen. Zoals de naam al suggereert kunnen deze machines met last verrijden.

Onze medewerker Dirk Knoester legt uit: Dit soort kranen is een doorontwikkeling van machines die veelal boeren ontwikkelden door een kraanmast te monteren op hun starre tractor. Een en ander evolueerde tot de huidige generatie die ook goed is vertegenwoordigd in Indië, met de nodige fabrikanten. Gedurende enkele decennia bleef de lat liggen bij 25 ton op twee assen, maar nu is er de 40 tons en de van drie assen voorziene AT-40 van (uiteraard) Franna, een merk dat tot het grote Terex imperium behoort.

Tot 40 ton hijsen
Aan de haak is 30 ton mogelijk, die 40 ton wordt gehaald door de last lager aan de vierdelige mast te verbinden. Geheel uitgeschoven maakt de 19,8 meter mast 19 meter haakhoogte mogelijk. Op de bouwplaats wordt de derde as opgetrokken en is de aandrijving de vertrouwde 4 x 4. Over de openbare weg is de 29,5 ton wegende machine in staat een topsnelheid van 75 km/u te noteren, waarbij de hoogste aslast niet meer dan 11,5 ton bedraagt, ondanks het feit dat de ballast gemonteerd blijft.

Volgend jaar in productie
Als motor is een Mercedes OM-906 van 205 kW (279 pk) gemonteerd, die is gekoppeld aan een automatische Allison transmissie. De verwachting is dat de kraan al in het tweede kwartaal van 2017 in produktie gaat, met een verwachte prijs van AUD 600.000.
Meer info: www.terex.com.

Reageer op dit artikel